Marieke Louwman

Senior onderzoeker

Dr. ir. Marieke Louwman is senior-onderzoeker bij de afdeling Research & Development van IKNL. Als epidemioloog geeft ze met haar onderzoek inzicht in mogelijkheden voor preventie van kanker en verbetering van zorg en nazorg voor mensen die kanker hebben gekregen. Ze was betrokken bij veel population-based kankerregistratie-studies waarmee allerlei trends over de tijd inzichtelijk werden. Daarnaast deed zij onderzoek op het gebied van public health, zoals onderzoek naar kankerclusters, het bevolkingsonderzoek borstkanker, meervoudige tumoren en de invloed van sociaal-economische status.

Marieke Louwman behaalde haar MSc aan de Universiteit Wageningen en promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De laatste jaren concentreert haar onderzoek zich met name op het gebied van huidkanker. Haar doel is onderzoek waar de patiƫnt beter van wordt: inzichtelijk maken welke behandelingen sneller of beter moeten, welke (na)controles wellicht overbodig zijn en waar de zorg anders georganiseerd kan worden zodat die voor iedereen toegankelijk blijft.

 De kankerregistratie is een onuitputtelijke bron van objectieve informatie voor alle medici en beleidsmakers in de oncologie.

Publicaties

Proefschrift

Aan het woord

Zie ook

Kankersoorten

Huid

Onderzoeksdomeinen

Public health, kwaliteit van zorg

Contactgegevens

E-mail