Nieuwe website met betrouwbare informatie over voeding en kanker

Onlangs is de nieuwe website Voeding & Kanker Info, www.voedingenkankerinfo.nl, gelanceerd. Op deze website staat betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde informatie over de samenhang tussen voeding en kanker. De site is bedoeld voor (ex-)patiënten, familieleden van patiënten en alle andere mensen met belangstelling voor dit onderwerp. Naast informatie over voeding tijdens de behandeling, bevat de website ook antwoorden op vragen over de preventie van kanker en voeding ná de behandeling van kanker. 

De website Voeding & kanker Info is een initiatief van IKNL, de Wageningen Universiteit en de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO). 

Fabels en feiten 
Er is momenteel veel te doen over de zogeheten ‘superfoods’. Zo circuleren er bijvoorbeeld berichten dat acaibessen werkzaam zouden zijn tegen kanker. De website Voeding & kanker Info zet duidelijk uiteen dat dit een fabel is en dat dergelijke verhalen mogelijk voortkomen uit studies in reageerbuisjes in laboratoria. Er zijn echter geen studies bekend waaruit blijkt dat dit effect bij mensen is aangetoond. 

Veel mensen zijn opgegroeid met het idee dat het eten van biefstuk kracht geeft. Consumptie van rood vlees verhoogt echter het risico op het ontwikkelen van darmkanker. Om die reden wordt aangeraden om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten. Op Voeding & Kanker Info zijn meer van dergelijke voorbeelden te vinden. 

Betrouwbare informatie 
De initiatiefnemers achter de website constateren dat er steeds meer vraag is naar goede en betrouwbare informatie over voeding en kanker. Ze hopen en verwachten dat de website in deze behoefte voorziet. De website heeft een ‘dynamisch karakter’. 
Dat wil zeggen dat de inhoud voortdurend wordt aangevuld met nieuwe, nog niet eerder gestelde vragen en de antwoorden die daarbij horen. 

Dr. Sandra Beijer (IKNL): “We willen met deze website duidelijkheid scheppen in de wirwar van fabels en feiten over voeding en kanker.” Prof. dr. ir. Ellen Kampman (hoogleraar Voeding en kanker aan Wageningen University) spreekt van een website van experts voor patiënten. “Ik hoop dat deze informatie mensen helpt om beter door de kankertherapie heen te komen en daarna gezondere keuzes te maken.” 

Ondersteuning 
De website Voeding & kanker Info krijgt ondersteuning van een adviesraad met daarin onder anderen patiënten, artsen, verpleegkundigen, diëtisten, wetenschappers en communicatieadviseurs. De website wordt financieel ondersteund door Alpe d’Huzes / KWF Kankerbestrijding. 

categorie: Survivorship
Gerelateerd

Opname oncologienetwerken in Verwijsgids Kanker

verwijsgidskanker.nl

Patiënten krijgen na de diagnose kanker te maken met verschillende zorgverleners. Goede samenwerking rondom (na)zorg is dan essentieel. Steeds meer zorgverleners uit de eerste en tweede lijn werken samen in lokale oncologienetwerken. Deze netwerken voor aanvullende zorg en begeleiding kunnen vanaf 4 februari 2020 opgenomen worden in de Verwijsgids Kanker. Dit om beter zichtbaar te zijn voor patiënten en verwijzers. Oncologienetwerken kunnen zich hier aanmelden. 

lees verder

Hogere kans op hart- en vaatziekten door antidepressiva na prostaatkanker

Overlevenden van prostaatkanker die behandeld zijn of worden met antidepressiva hebben een 51% hoger risico op het ontwikkelen van een cardiovasculaire aandoening. Dat blijkt uit onderzoek van Barbara Wollersheim (NKI-AvL, Amsterdam) en collega’s. Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat artsen naast traditionele cardiovasculaire risicofactoren meer aandacht schenken aan patiënten die farmacologische middelen gebruiken voor angst en depressie, voorafgaand aan de besluitvorming over de behandeling van prostaatkanker.

lees verder