IKNL registreert in de NKR 133.300 tumoren in 2014

In 2014 registreerden IKNL-medewerkers voor de Nederlandse Kankerregistratie 133.300 tumoren. Dit zijn 2.800 registraties meer dan in 2013 (130.500).

Registratie jaarlijkse incidentie
De jaarlijkse incidentie van kanker bedraagt ongeveer 125.000. Een nieuwe tumor wordt niet direct geregistreerd maar na drie tot twaalf maanden. Daarom verschilt de jaarlijkse incidentie van het aantal tumoren met het aantal registraties van 2014. Door 8.000 registraties meer te doen is de gemiddelde tijd tussen de incidentiedatum en de datum van definitieve registratie in 2014 met ongeveer 3 weken verkort. 
Per jaar komen er ongeveer 100.000 nieuwe patienten met kanker bij. Een patient kan meer tumoren hebben en IKNL registreert ook niet-invasieve tumoren.

De Nederlandse Kankerregistratie 
IKNL verzamelt, analyseert en levert gegevens voor de epidemiologie van kanker en voor onderzoek naar de kwaliteit van de kankerzorg. De Nederlandse Kankerregistratie (NKR) is de enige oncologische ziekteregistratie met betrouwbare en objectieve gegevens van kankerpatiënten met een landelijke dekking vanaf 1989. De databank bevat meer dan 95% van alle gevallen van kanker in Nederland. Begin februari publiceert IKNL de nieuwste cijfers en een update van de cijfers van 2013. 

categorie: Incidentie
Gerelateerd

Datamanager hematologie: ‘ik houd van het ingewikkelde uitzoekwerk’

Registreren van hemato-oncologische diagnoses en behandelingen voor de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) vraagt veel specialisatie. In de NKR worden data van alle patiënten met kanker in Nederland opgenomen. Hiermee worden analyses gemaakt en onderzoek gedaan. De resultaten worden gedeeld met medische disciplines en regionale netwerken, zodat behandelend artsen en andere zorgprofessionals goede overwegingen kunnen maken rond de behandeling van elke patiënt met kanker. Datamanager Hanneke Galama vertelt over haar werk voor de NKR. 

lees verder

Subclassificaties FIGO IVa & IVb leveren geen extra prognostische informatie

De in 2014 geïntroduceerde subclassificaties IVa en IVb van de Federatie van Gynaecologie en Obstetrie (FIGO) blijken geen aanvullende prognostische informatie op te leveren voor patiënten die worden gediagnosticeerd met ovariumcarcinoom. Dat concluderen Maite Timmermans (IKNL) en collega’s aan de hand van een studie met data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Patiënten met FIGO stadium IV ovariumcarcinoom op basis van extra-abdominale lymfekliermetastasen als enige lokalisatie van metastasering, hebben een betere prognose dan alle andere FIGO stadium IV-patiënten. Volgens de onderzoekers rechtvaardigen deze resultaten een kritische beoordeling van de huidige FIGO IV-subclassificatie.

lees verder