Neuro-oncologische richtlijnen Gliomen en Intracranieel meningeoom online beschikbaar

De richtlijnen Gliomen en Intracranieel meningeoom zijn geautoriseerd door de betrokken verenigingen en gepubliceerd op Oncoline.

Ontwikkelingen
Op dit moment werken de richtlijnwerkgroepen Gliomen en Intracranieel meningeoom aan de implementatie- en evaluatie van de richtlijnen en aan verschillende publicaties, waaronder een samenvattingskaartje. In het najaar staan deze twee neuro-oncologische richtlijnen samen met de binnenkort te publiceren richtlijn Wervelmetastasen centraal tijdens zes regionale thema-avonden georganiseerd door IKNL. De voorzitters van de richtlijnwerkgroepen geven een presentaties over de richtlijnen en de implementatie ervan. Ook behandelen zij casussen. Informatie over de zes regionale thema-avonden vindt u binnenkort in onze agenda.

categorie: Hersentumoren
Gerelateerd

Dutch Brain Tumour Registry met behulp van de Nederlandse Kankerregistratie

Er zijn steeds meer gegevens over hersentumoren en de behandeling hiervan beschikbaar dankzij de Dutch Brain Tumour Registry (DBTR) van de Landelijke Werkgroep Neuro-oncologie (LWNO). In de DBTR worden gegevens verzameld aanvullend aan de basisset in de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). De DBTR is opgezet om de zorg voor patiĆ«nten met een neuro-oncologische aandoening inzichtelijk te maken en op die manier bij te dragen aan optimale zorg. 

lees verder

Kwaliteitscriteria voor continue verbetering glioomzorg

Door het opstellen en evalueren van landelijke kwaliteitscriteria is de zorg voor mensen met een glioom (primaire hersentumor) verbeterd. De complexe behandeling is meer geconcentreerd en het regionale MDO beter bezet dan drie jaar geleden. Dat blijkt uit een evaluatie over de toepassing van de kwaliteitscriteria voor gliomen onder neurologen door de Landelijke Werkgroep Neuro-Oncologie (LWNO). Verbeterpunten waren de screening naar de behoefte aan psychosociale zorg bij patiĆ«nten en naasten en de aanwezigheid van een neuro-oncologieverpleegkundige met eigen spreekuur. Daarover heeft LWNO een verdiepende inventarisatie uitgevoerd. 

lees verder