Website over voeding en kanker vult leemte in betrouwbare informatie

De website www.voedingenkankerinfo.nl die in 2014 door IKNL, Wageningen UR en de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie is gelanceerd, voorziet op basis van het aantal bezoekers in een duidelijke behoefte aan evidence-based informatie en betrouwbare ervaringsinformatie over voeding en kanker. Dat stellen Merel van Veen (IKNL) en collega’s in een artikel in JMIR Research Protocols. De website werd in het eerste jaar na de lancering door ruim 90.000 mensen bezocht. De ingediende vragen van bezoekers gingen meestal over kankerpreventie en voeding tijdens de behandeling van kanker.

Hoewel informatie op grote schaal beschikbaar is, hebben kankerpatiënten, overlevenden van kanker en het publiek in het algemeen vaak moeilijkheden met het vinden van evidence-based informatie over voeding en kanker. Het is een uitdaging om mythen te onderscheiden van feiten mede omdat soms tegenstrijdige informatie gevonden kan worden op verschillende plaatsen. Het publiek en patiënten zouden kunnen profiteren van correcte, duidelijke en evidence-based informatie via een gemakkelijk herkenbare bron.

Wetenschappelijke informatie 
Het doel van dit project is om wetenschappelijke informatie beschikbaar te stellen voor het algemene publiek, patiënten met kanker en overlevenden van kanker door middel van een website. In dit artikel wordt de ontwikkeling van de website beschreven en beoordeeld en aanverwante statistieken besproken 1 jaar na de lancering.

De inhoud van de website bestond oorspronkelijk uit een overzicht met antwoorden op vaak gestelde vragen afkomstig van diverse kankerorganisaties en de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO). Ook reageerde de redactie op uiteenlopende ficties en feiten in de media. De opzet van de website bestond uit drie delen: voeding vóór (preventie), tijdens en ná de behandeling van kanker. Verder was er een mogelijkheid aanwezig voor bezoekers om specifieke vragen te stellen over voeding en kanker.

Bezoekers en vragen 
De website werd voor de lancering getest door patiënten, professionals in de gezondheidszorg en communicatiedeskundigen. Na de lancering werden vragen van bezoekers beantwoord door voedingswetenschappers en diëtisten op basis van evidence informatie en uitgebreide kennis en ervaring over voeding en kanker. Het gebruik van de diverse rubrieken binnen de website werd gemonitord met behulp van website-statistieken.

Voor de lancering van de site werden de belangrijkste aandachtspunten die voor verbetering vatbaar waren geïdentificeerd en aangepast, zoals navigatie, categorisatie en ontbrekende informatie. In het 1e jaar na de lancering werd de website door 90.111 mensen bezochten en werden 404 vragen ingediend over voeding en kanker. De meeste vragen van bezoekers gingen over kankerpreventie en voeding tijdens de behandeling van kanker.

Website vult leemte 
Merel van Veen en collega’s concluderen dat de website toegang biedt tot evidence-based informatie over voeding en kanker. Uit het aantal bezoekers en het aantal gestelde vragen kan worden geconcludeerd dat de website een leemte vult.

  • M.R. van Veen, S. Beijer, A.M. Adriaans, J. Vogel-Boezeman, E. Kampman: ‘Development of a Website Providing Evidence-Based Information About Nutrition and Cancer: Fighting Fiction and Supporting Facts Online’.

  • Meer informatie over deze publicatie is beschikbaar via biobliotheek@iknl.nl

Gerelateerd nieuws

Nieuwe publicatie onthult verband tussen inkomen en kankerdiagnoses

Kanker en sociaal-economische status Het is bekend dat mensen met een laag inkomen gemiddeld 7 jaar korter leven en 22 jaar eerder een minder goede gezondheid ervaren dan mensen met een hoog inkomen. Dit heeft ook betrekking op het risico op kanker. Vandaag publiceert Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) het eerste deel van een drieluik over sociaal-economische status (SES) en kanker, waarbij SES staat voor de maatschappelijke positie die iemand inneemt vaak gemeten naar inkomen of opleiding. In dit eerste deel wordt de relatie belicht tussen inkomen en kankerdiagnoses en tussen inkomen en het stadium van kanker bij diagnose. lees verder

Voorkom niet-passende zorg door vroegtijdige inzet gespecialiseerde palliatieve zorg

Arts meet bloeddruk op bij patiënt Een aanzienlijk aantal patiënten met levensbedreigende ziekten zoals kanker ontvangt potentieel niet-passende zorg in de laatste 30 dagen van het leven, zoals spoedeisende hulp-bezoeken, ziekenhuis- of IC-opnames of overlijden in het ziekenhuis. Dit blijkt uit een onderzoek van Manon Boddaert en collega’s, waarover onlangs gepubliceerd werd in het special issue ‘Palliative Care for Patients with Cancer’ van Cancers. Het verbeteren van de kwaliteit van zorg aan het einde van het leven is een prioriteit voor patiënten en hun families en voor de volksgezondheid.  De onderzoekers onderstrepen het belang van vroegtijdige inzet van gespecialiseerde palliatieve zorg in complexe sitaties als integraal onderdeel van de reguliere zorg. lees verder