EMBRAZE realiseert samenwerkingsafspraken slokdarm- en maagkanker

Zeven ziekenhuizen en twee radiotherapie-instituten in Zuidwest-Nederland zijn een oncologisch samenwerkingsverband aangegaan onder de naam EMBRAZE, een acroniem voor Erasmus MC, Brabant en Zeeland. IKNL ondersteunt dit netwerk met onder andere gedetailleerde, tumorspecifieke rapportages. Mede op basis van deze informatie zijn de betrokken instellingen met elkaar in overleg gegaan over verdere intensivering van hun samenwerking. Een van de eerste resultaten is de ontwikkeling van een organisatie-overstijgend zorgpad voor patiënten met slokdarm- of maagkanker.

Op verzoek van EMBRAZE bieden adviseurs van IKNL de tumorwerkroepen binnen het netwerk ondersteuning bij het opstellen van netwerkstandaarden. Zo vond dit voorjaar een bijeenkomst plaats, waarbij een brede groep zorgprofessionals het gewenste zorgproces voor patiënten met slokdarm- of maagkanker hebben uitgetekend. Het resultaat was een gezamenlijke schets van het gehele zorgtraject, vanaf verwijzing, diagnostiek en behandeling tot aan nazorg en palliatieve zorg. 

Het uitgangspunt is het hele zorgtraject voor patiënten met slokdarm- of maagkanker zo goed en efficiënt mogelijk in te richten volgens de richtlijnen met een optimale balans tussen het aanbieden van de beste zorg op de juiste plaats en met behoud van de zorg dichtbij huis (bijvoorbeeld voor diagnostisch onderzoek en nazorg). Een belangrijk onderdeel van het zorgtraject is het regionaal MDO, dat eveneens op verzoek van de partners binnen EMBRAZE door IKNL onder de loep is genomen. 

Dit najaar staat de implementatie van de netwerkstandaarden en verbeterpunten voor het MDO op de agenda. Daarbij zal ook gekeken worden hoe deze verbeteringen in samenwerking met alle betrokkenen het beste kan worden gemonitord en geborgd.
 

Gerelateerd nieuws

Met realworlddata sneller inzicht in mogelijke effectiviteit nieuw geneesmiddel bij maagkanker

Rob Verhoeven gaf een posterpresentatie over maagkanker op de ESMO 2023

De effectiviteit van een geneesmiddel wordt vastgesteld op basis van de resultaten van klinisch gerandomiseerd onderzoek. Op de ESMO liet onderzoeker dr. Rob Verhoeven (IKNL) zien dat met behulp van realworlddata al inzichten gegeven kunnen worden voor de gerandomiseerde trial is afgerond.

lees verder

Klachten na operatie bij slokdarm- of maagkanker in eerste drie maanden het meest intensief

Klachten na operatie bij slokdarm- maagkanker

Een belangrijk onderdeel van de behandeling bij niet-uitgezaaide slokdarm- of maagkanker bestaat uit een operatieve verwijdering van de tumor. Een aanzienlijk deel van de patiënten kampt hierna met spijsverteringsgerelateerde klachten. Felice van Erning (IKNL) en collega’s brachten in kaart welke klachten dit precies zijn, wanneer ze zich manifesteren en wat de impact is op kwaliteit van leven. 

lees verder