Kwaliteitskader palliatieve zorg: werken aan randvoorwaarden en financiering

Een door zorgprofessionals gedragen kwaliteitskader en passende financiering voor de ontwikkeling en uitvoering van de palliatieve zorg. Dat is het doel van het project Kwaliteitskader Palliatieve Zorg Nederland dat IKNL en Palliactief eind 2015 samen zijn gestart. Tijdens de invitational conference op 24 februari 2016 gaven de deelnemers aan dat er behoefte is aan een handzaam en overzichtelijk kwaliteitskader. Maar ook dat ‘verbindend meedenken’ van patiënten, naasten, hulpverleners en zorgverzekeraars heel belangrijk is. Het streven is het nieuwe kwaliteitskader te laten voldoen aan de criteria van het Toetsingskader van het Zorginstituut.

Sinds de aftrap begint het project steeds meer op stoom te komen. De invitational conference leverde inspirerende ideeën op over onder meer het belang van transmuraliteit, meetinstrumenten en het  markeringsvraagstuk. Ook is er gesproken over de positie van het kwaliteitskader binnen het zorglandschap op korte termijn en in de nabije toekomst.

Randvoorwaarden kwaliteit palliatieve zorg 
Een aantal onderdelen van het kwaliteitskader zijn inmiddels in concept besproken, onder andere het domein structuur en proces en het spirituele domein. Het centrale vertrekpunt zijn de visie en wensen van patiënten, naasten, hulpverleners en zorgverzekeraars. De focus is daarbij vooral gericht op de vraag aan welke kwaliteitseisen de palliatieve zorg in Nederland (minimaal) moet voldoen. De deelnemers aan het project; beroepsverenigingen, wetenschappelijke verenigingen en patiëntvertegenwoordigers, gaan na de zomer de standaarden en criteria benoemen voor de overige domeinen, zoals het fysieke en psychosociale domein. Het wordt een multidisciplinair kader, omdat de werkgroepleden ieder vanuit hun eigen achtergrond en expertise meedenken.

Naar verwachting is de eerste versie van het kwaliteitskader medio 2017 gereed. Voorafgaand vindt een  autorisatieronde plaats. Volgens de betrokken zorgprofessionals gaat het om een ambitieus project waar zorgprofessionals al enige tijd op zaten te wachten. ‘Het is goed dat dit er eindelijk komt.’ Maar er werden ook enkele zorgen uitgesproken: ‘Ik maak me wel zorgen over de positie van het kwaliteitskader in de dagelijkse praktijk.” Tijdens de ontwikkeling en uitwerking oriënteert de projectgroep zich daarom onder meer ook op beheer en onderhoud van het kwaliteitskader. In november wordt een tweede invitational conference gehouden waar de voortgang van het project gepresenteerd wordt.

Passende financiering
Een ander belangrijk aandachtspunt is het realiseren en borgen van passende financiering die zo optimaal mogelijk aansluit op het Kwaliteitskader Palliatieve Zorg. De projectgroep inventariseert op dit moment de diverse knelpunten die zich voordoen rond de financiering binnen de palliatieve zorg. Dit traject wordt afgestemd met organisaties die zich hiermee bezighouden.

  • Meer informatie over het project Kwaliteitskader Palliatieve Zorg Nederland is verkrijgbaar bij Elske van der Pol, senior adviseur palliatieve zorg.

Gerelateerd nieuws

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van kankerpatiënten in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom kankerpatiënten: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder

Oproep: doe mee aan de korte peiling palliatieve zorg!

peiling palliatieve zorg 2024

Bent u verzorgende, verpleegkundige of arts of werkt u als professional in het sociaal domein? Dan nodigen wij u uit om mee te doen aan een korte tweejaarlijkse peiling om inzicht te krijgen in uw ervaringen, kennis en opvattingen over twee belangrijke thema’s binnen de palliatieve zorg: markering en proactieve zorgplanning. Daarmee bedoelen we het herkennen van patiënten in de palliatieve fase en het voeren van gesprekken met patiënten en naasten over hun waarden, wensen, behoeften en behandelgrenzen. 

 

lees verder