Monitor borstkanker wordt vanaf 2017 uitgevoerd door IKNL

Vanaf 2017 voert IKNL de monitor bevolkingsonderzoek borstkanker uit, in opdracht van het Centrum voor Bevolkingsonderzoek (CvB) van het RIVM. IKNL heeft de opdracht verkregen via een Europese aanbesteding. Hiermee is een eind gekomen aan een tijdperk van 25 jaar monitoren door de huidige partij: het Landelijk Evaluatie Team voor Bevolkingsonderzoek Borstkanker (LETB) van het Erasmus MC. Het LETB blijft wel de landelijke evaluatie verzorgen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. 

IKNL gaat de prestaties van het bevolkingsonderzoek borstkanker monitoren met behulp van gegevens uit het datawarehouse dat RIVM, regionale screeningsorganisaties en IKNL samen hebben opgezet voor het bevolkingsonderzoek naar kanker. Het voordeel van het datawarehouse is dat de gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) naast de gegevens uit de database van het bevolkingsonderzoek (iBOB) gezet kunnen worden. Op deze manier komen gegevens makkelijker en sneller, zonder tussenkomst van handwerk, beschikbaar.

De bevolkingsonderzoeken worden voortdurend gemonitord op kwaliteit. Elk jaar wordt er een monitorrapport uitgebracht met de belangrijkste prestaties van de bevolkingsonderzoeken. Hierin worden bijvoorbeeld prestaties over deelname, het aantal verwijzingen en het aantal gevonden afwijkingen opgenomen.

Gerelateerd nieuws

Internationaal onderzoek: diagnose borstkanker in Nederland relatief vroeg gesteld

In Nederland wordt borstkanker relatief vroeg ontdekt

Borstkanker in Nederland wordt vaker in een vroeg stadium gediagnosticeerd ten opzichte van andere landen. Dat blijkt uit een studie van de International Agency of Cancer Research, gepubliceerd in JAMA Oncology.

lees verder

Bevolkingsonderzoeken 2021: meer uitnodigingen na COVID-19 pandemie

Vergeleken met het eerste coronajaar 2020 kregen in 2021 ruim 1,3 miljoen meer mensen een uitnodiging voor een bevolkingsonderzoek naar darmkanker, borstkanker en baarmoederhalskanker. Dat blijkt uit de jaarlijkse monitors van het RIVM, die IKNL in opdracht heeft vervaardigd.

lees verder