Prostaatpartners evalueren met hulp van IKNL diagnostisch proces

Drie oncologische professionals hebben namens IKNL afgelopen juni het diagnostisch proces geëvalueerd van het Prostaatcentrum zuidwest Nederland. Het centrum is een samenwerking tussen het topklinische Franciscus Gasthuis &Vlietland (Rotterdam / Berkel en Rodenrijs) en Erasmus Medisch Centrum. Door middel van dit samenwerkingsverband streeft het Prostaatcentrum naar een snelle, efficiënte en multidisciplinaire benadering van diagnostiek en behandeling van patiënten met prostaatkanker.

De evaluatie vond plaats op verzoek van het Prostaatcentrum zuidwest Nederland dat gehuisvest is op de locatie van het Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Het bezoek omvatte uit gesprekken met alle zorgprofessionals die bij het diagnostisch proces zijn betrokken. Het resulteerde in een verslag met sterke punten en een aantal verbeterpunten om het zorgproces nog beter te verankeren tussen de samenwerkingspartners. 

“Het bezoek van IKNL heeft direct bijgedragen aan de verdere verbetering van ons diagnostische proces. Het was voor ons een gelegenheid om opnieuw kritisch en samen met deskundigen naar onze processen en  organisatie te kijken. We zijn blij met de vele positieve punten die aan het licht kwamen. Het is goed je te realiseren dat we het op vele fronten erg goed doen en dat er tegelijk ook nog wat te verbeteren valt.”, aldus het team van Prostaatcentrum zuidwest Nederland.   

ProstaatPartners 
Het Prostaatcentrum zuidwest Nederland maakt onderdeel uit van ProstaatPartners, een samenwerkingsverband van medische centra in Nederland die de hoogste kwaliteit prostaatkankerzorg aanbieden door wetenschappelijk onderzoek en onderlinge afstemming van de werkwijze. Het is de bedoeling dat ook andere centra die zijn aangesloten bij ProstaatPartners deel gaan nemen aan deze evaluatie door IKNL. Het gaat om het Amphia Ziekenhuis en Instituut Verbeeten in Breda / Tilburg, het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Instituut Verbeeten in ’s-Hertogenbosch / Tilburg en Leiden University Medical Center (LUMC).  
 

  • Meer informatie over de evaluatie van zorgprocessen en organisatie van de zorg is verkrijgbaar bij Willien Westerhuis(projectmedewerker Oncologische zorg).

Gerelateerd nieuws

Movember: extra aandacht voor prostaatkanker en zaadbalkanker

hand met plaksnor

Movember staat in het teken van de gezondheid van de man in het algemeen én om speciale aandacht te vragen voor prostaatkanker en zaadbalkanker. In dit kader zet IKNL de actuele cijfers voor incidentie en overleving op een rij. Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij Nederlandse mannen. Bijna 15.000 mannen kregen deze diagnose in 2022. Zaadbalkanker komt minder vaak voor. In 2022 kregen bijna 1000 mannen de diagnose zaadbalkanker. De overleving van mannen met een tumor in de mannelijke geslachtsorganen is in vergelijking met andere vormen van kanker redelijk goed; de 10-jaarsoverleving voor prostaatkanker is bijna 80% en voor patiënten met zaadbalkanker is dit 95%.

lees verder

Krachttraining bij hormoontherapie voor prostaatkanker effectief op spiercelniveau

krachttraining oudere man

Uit een recent gepubliceerde studie blijkt dat krachttraining zeer effectief is in het tegengaan van de negatieve effecten van hormoontherapie bij patiënten met prostaatkanker. De onderzoekers zijn dan ook van mening dat krachttraining standaard aan deze populatie zou moeten worden aangeboden.

lees verder