Agora, Fibula en IKNL gaan samen in een nieuwe organisatie in de palliatieve zorg

Agora, Fibula en het onderdeel palliatieve zorg van IKNL hebben in de afgelopen periode intensief samengewerkt. Het positieve resultaat daarvan vormt nu aanleiding om de krachten definitief te bundelen in een nieuwe organisatie in de palliatieve zorg.

‘De manier waarop onze drie organisaties elkaar aanvullen en versterken hebben ons ervan overtuigd dat wij als één organisatie mensen in de laatste levensfase, naasten en zorgverleners het beste van dienst kunnen zijn, aldus Clémence Ross (bestuurder Agora), Esmé Wiegman (vice-voorzitter bestuur Fibula) en Peter Huijgens (bestuurder IKNL).

Met het bundelen van de krachten wordt een stevig fundament gelegd voor samenwerking op nationaal, regionaal en lokaal niveau. Als één organisatie werken we van daaruit verder aan:

  • duidelijke informatie over palliatieve zorg voor burgers en zorgverleners

  • een toegankelijk zorgaanbod dicht bij huis;

  • zorg afgestemd op wensen en behoeften van patiënten en naasten, gebaseerd op actuele standaarden;

  • kennisontwikkeling en -deling onder zorgverleners;

  • multidisciplinaire samenwerking;

  • betrouwbare informatie over omvang, aanbod en kwaliteit van zorg.

Nieuwe organisatie staat in 2018
Om deze bundeling van krachten succesvol tot stand te brengen, kiezen de drie organisaties voor een overgangsperiode van één jaar. In dat jaar vormen de huidige bestuurders van de drie partijen het bestuur van deze organisatie in transitie. Theo Lankamp, deskundige in dergelijke transitieprocessen met veel ervaring in de gezondheidszorg, is gevraagd als onafhankelijk voorzitter van het bestuur. Het streven is dat de nieuwe organisatie per 2018 staat.

Het komend jaar wordt gebruikt voor een zorgvuldige inrichting van de nieuwe organisatie en de inhoudelijke koers. De medewerkers van Agora, Fibula en IKNL palliatieve zorg nemen zo snel mogelijk gezamenlijk intrek in een nieuw kantoor. Als eerste stap van de overgang trekt Fibula op 28 februari 2017 in bij IKNL om vandaaruit te verhuizen naar de gezamenlijke locatie.

Meer informatie
Belanghebbenden worden op de hoogte gehouden via de reguliere overleggen. Met eventuele vragen kunt u terecht bij Jessica Bruijnincx, (bestuurssecretaris transitiebestuur).

Gerelateerd nieuws

Derde pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Oproep proactief gegevens delen in palliatieve fase Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat in september 2024 de derde pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot. lees verder

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van patiënten met kanker in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom patiënten met kanker: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder