ProZIB: op weg naar continue kwaliteitsmonitoring voor prostaatkankerzorg

Binnen Prostaatkanker Zorg In Beeld (ProZIB), een initiatief van beroepsverenigingen, patiëntenvereniging en IKNL, is in 2015 gestart met het opzetten van een uitgebreide landelijke kwaliteitsregistratie voor de zorg voor patiënten met prostaatkanker. Het doel van ProZIB is de verschillen binnen de prostaatkankerzorg in Nederland inzichtelijk maken en te onderzoeken welke factoren ten grondslag liggen aan deze variatie. Op basis van de resultaten van ProZIB zal een continue kwaliteitsmonitor voor prostaatkanker worden ingericht. 

Aan de hand van deze kwaliteitsmonitor kunnen de uitkomsten van de prostaatkankerzorg in Nederland ook op langere termijn inzichtelijk worden gemaakt om een bijdrage te leveren aan verdere verbetering van de zorg voor patiënten met prostaatkanker waar dat nodig is. 

Inmiddels is een groot deel van de gegevens verzameld. De eerste resultaten zijn verwerkt in een factsheet Prostaatkankerzorg in Beeld (PDF) en onderstaande infographic (klik op afbeelding om PDF-versie te downloaden). Op korte termijn worden meer resultaten bekend gemaakt.


Gerelateerd nieuws

Movember: extra aandacht voor prostaatkanker en zaadbalkanker

hand met plaksnor

Movember staat in het teken van de gezondheid van de man in het algemeen én om speciale aandacht te vragen voor prostaatkanker en zaadbalkanker. In dit kader zet IKNL de actuele cijfers voor incidentie en overleving op een rij. Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij Nederlandse mannen. Bijna 15.000 mannen kregen deze diagnose in 2022. Zaadbalkanker komt minder vaak voor. In 2022 kregen bijna 1000 mannen de diagnose zaadbalkanker. De overleving van mannen met een tumor in de mannelijke geslachtsorganen is in vergelijking met andere vormen van kanker redelijk goed; de 10-jaarsoverleving voor prostaatkanker is bijna 80% en voor patiënten met zaadbalkanker is dit 95%.

lees verder

Krachttraining bij hormoontherapie voor prostaatkanker effectief op spiercelniveau

krachttraining oudere man

Uit een recent gepubliceerde studie blijkt dat krachttraining zeer effectief is in het tegengaan van de negatieve effecten van hormoontherapie bij patiënten met prostaatkanker. De onderzoekers zijn dan ook van mening dat krachttraining standaard aan deze populatie zou moeten worden aangeboden.

lees verder