Bijzondere leerstoel Carlo Leget: ‘Zingeving en ethiek in de palliatieve zorg’

Sinds 1 juni 2018 is een nieuwe bijzondere leerstoel ingesteld door IKNL, in samenwerking met de Associatie Hospicezorg Nederland (AHzN). Professor dr. Carlo Leget bekleedt de leerstoel, die gevestigd is aan de Universiteit voor Humanistiek (UvH) in Utrecht. De bijzondere leerstoel is opgezet omdat er nog weinig kennis is over de omvang en de impact van zingevingsvraagstukken, terwijl zingeving een belangrijk component is van goede palliatieve zorg.

Op het moment dat mensen te horen krijgen dat ze ongeneeslijk ziek zijn, roept dit veel emoties en vragen op. Mensen krijgen bijvoorbeeld het gevoel dat het leven totaal geen zin meer heeft en hebben vragen over hun bestaan en het leven in het algemeen. Bij sommige mensen leidt dit zelfs tot een bestaanscrisis.

Onderzoek naar zingeving en ervaren kwaliteit
De leerstoel ‘Zingeving en ethiek in de palliatieve zorg’ wil een verbinding leggen tussen de kennis en kunde op het gebied van ethiek en zingeving zoals die bij hospices ontwikkeld is en de onderzoekexpertise die aanwezig is bij IKNL. De leerstoel gaat zich richten op het doen van onderzoek naar de wensen en behoeften van patiënten en naasten op het gebied van zingeving en spiritualiteit. Hiervoor wordt onder meer aangesloten bij de eQuiPe-studie die in 2017 is gestart. Dit is een landelijke observationele cohortstudie gericht op de ervaren kwaliteit van zorg en leven door mensen met gevorderde kanker en hun naasten. In deze studie is de dimensie zingeving/spiritualiteit geïntegreerd.

Daarnaast gaat Carlo Leget ook onderzoek doen naar de rol die zingeving en ethiek kunnen spelen bij zorgverleners die geconfronteerd worden met stress en burn-out-klachten en de implementatie van de nieuwe richtlijn Zingeving en spiritualiteit in de palliatieve zorg.

Hoogleraar Zorgethiek
Carlo Leget is hoogleraar Zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek en doet al vele jaren onderzoek naar zingeving en spiritualiteit bij mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Daarnaast is hij sinds 2012 vicevoorzitter van de European Association for Palliatieve Care (EAPC) en medeoprichter van een taskforce ‘spiritual care’ van deze internationale organisatie. Leget is als voorzitter betrokken bij de initiatie en herziening van de richtlijn Spiritualiteit.

Gerelateerd nieuws

Derde pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Oproep proactief gegevens delen in palliatieve fase Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat in september 2024 de derde pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot. lees verder

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van patiënten met kanker in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom patiënten met kanker: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder