Consultatie palliatieve zorg beweegt mee met ontwikkelingen in netwerkzorg

Zorgverleners die bij de zorg voor patiënten in de palliatieve fase advies willen, kunnen een specialist in palliatieve zorg telefonisch consulteren via de consultatiefunctie die IKNL faciliteert. De consultatiefunctie palliatieve zorg werd in 2017 uitgevoerd door 34 consultatieteams, die samen voor een landelijke dekking zorgen. De consulten worden vastgelegd in een webbased registratiesysteem voor (transmurale) consultatie (PRADO) en worden jaarlijks beschreven in een rapportage. De verdergaande professionalisering van de palliatieve zorg en de ontwikkelingen in de netwerken maken het noodzakelijk dat de consultatiefunctie van IKNL blijft mee veranderen.

Het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland (IKNL/Palliactief, 2017) beschrijft uitgangspunten voor de samenwerking tussen generalistische en specialistische palliatieve zorg. Daar waar nodig dient ondersteuning beschikbaar te zijn van specifiek in palliatieve zorg opgeleide zorgverleners en consulenten.

Om gespecialiseerde palliatieve zorg te geven aan die patiënten die het nodig hebben, zal de consultatiefunctie beter ingebed moeten worden in netwerkzorg. Goede afspraken over samenwerking tussen de betrokken hulpverleners over de muren van instellingen heen, is een basis voor het aansluiten van specialisten in de palliatieve zorg. De komende jaren bouwt IKNL met de coöperatie Palliatieve Zorg Nederland verder aan de vorming van lokale samenwerkingsverbanden waarin de palliatieve zorg goed is georganiseerd. Zodat de patiënt en diens naasten verzekerd zijn van goede palliatieve zorg op de juiste plaats, op het juiste moment en met de juiste zorg en ondersteuning.

Consultatie palliatieve zorg 2017 in cijfers

In 2017 registreerden de consulenten palliatieve zorg in totaal 6.405 consulten in PRADO. Het grootste deel van de consulten werd verleend door consulenten met als primaire functie huisarts (19%), specialist ouderengeneeskunde (20%) en verpleegkundige in de thuiszorg (26%). De meeste consulten verliepen telefonisch (82%) en vonden plaats binnen kantoortijden (88%). Van de consultvragers in 2017 is het merendeel werkzaam als huisarts (68%). Na huisartsen zijn het de medisch specialisten die een consulent inschakelen (18%), gevolgd door verpleegkundigen/verzorgenden (8%).

Er is een lichte maar constante verschuiving in consultvragen van huisartsen naar medisch specialisten. De patiënten over wie geconsulteerd werd hebben meestal de diagnose kanker (73%). Bijna de helft van de patiënten (49%) heeft een levensverwachting van minder dan 4 weken. Het grootste deel van de patiënten verblijft thuis ten tijde van de consultatie (68%). De gemiddelde leeftijd van patiënten is 71,2 jaar.

Naast het verlenen van telefonische consulten hebben de consulenten ook een belangrijke adviserende rol in mdo’s palliatieve zorg in de ziekenhuizen en PaTz-groepen (Palliatieve Thuiszorg). In 2017 hebben de IKNL-consulenten 1072 mdo’s en 717 PaTz-besprekingen ondersteund.

Meer informatie

Gerelateerd nieuws

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van kankerpatiënten in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom kankerpatiënten: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder

Oproep: doe mee aan de korte peiling palliatieve zorg!

peiling palliatieve zorg 2024

Bent u verzorgende, verpleegkundige of arts of werkt u als professional in het sociaal domein? Dan nodigen wij u uit om mee te doen aan een korte tweejaarlijkse peiling om inzicht te krijgen in uw ervaringen, kennis en opvattingen over twee belangrijke thema’s binnen de palliatieve zorg: markering en proactieve zorgplanning. Daarmee bedoelen we het herkennen van patiënten in de palliatieve fase en het voeren van gesprekken met patiënten en naasten over hun waarden, wensen, behoeften en behandelgrenzen. 

 

lees verder