Lustrumsymposium Space 4 AYA op 8 maart in de Galgenwaard Utrecht

Donderdag 8 maart 2018 wordt in stadion de Galgenwaard in Utrecht voor de vijfde keer een symposium gehouden over en voor jongvolwassenen met kanker, zogeheten adolescents & young adults (AYA’s). Omdat het om een lustrumsymposium gaat is er dit keer naast een inhoudelijk programma ook een feestelijk tintje. Een ‘dank je wel’ aan alle helden ofwel de AYA’s zelf en zorgprofessionals die de zorg voor deze patiënten op de kaart zetten. 

SPACE 4 AYA is het jaarlijks symposium voor AYA’s én zorgprofessionals waar (nieuwe) kennis en kunde over verschillende thema’s voor jongvolwassenen met kanker op inspirerende en uitnodigende wijze worden uitgewisseld. Het doel is dat deelnemers met de opgedane kennis en informatie verder kunnen in de praktijk en bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven van AYA’s met kanker.

Programma

Op het programma staan presentaties over onder andere een update over leeftijdsspecifieke AYA zorg in Nederland en trends over hoe vaak en welke vormen van kanker voorkomen op de AYA-leeftijd in Nederland en elders in de wereld. Ook wordt er aandacht geschonken aan wetenschappelijk onderzoek naar leeftijdsspecifieke zorg en het verbeteren van de kwaliteit van leven van de AYA’s.

IKNL levert een bijdrage met een presentatie over de bijdrage van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) aan het verbeteren van de zorg voor jongvolwassenen met kanker en onderzoek naar de kwaliteit van leven van (ex-)patiënten door middel van de Profiel-studie. Na de pauze is er gelegenheid om deel te nemen aan parallelsessies met als thema’s ‘Bijeffecten bij kanker en behandelingen’ en ‘Lifestyle interventies tijdens en na behandeling’. Het symposium wordt afgesloten met een plenaire sessie over ‘Communicatie, hoe doe je dat samen?!’ Tijdens de pauze is er gelegenheid om posters en abstracts te bekijken.

Doelgroepen

SPACE 4 AYA is bestemd voor AYA’s en naasten, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, medisch specialisten betrokken bij AYA-zorg, medisch maatschappelijk werkers, psychologen, fysiotherapeuten en andere (toekomstige) zorgprofessionals met special interest in leeftijdsspecifieke AYA-zorg.

Meer informatie over het programma van SPACE 4 AYA 2018 en inschrijfformulier zijn te vinden op de website www.aya4net.nl. Het symposium in de Galgewaard begint 8 maart om 8.30 uur (registratie) en duurt tot 18.00 uur (inclusief buffet). De theateravond begint om 18.00 uur en duurt tot 19.30 uur. Er zijn kaartjes beschikbaar voor het congres en/of de theateravond.

 

categorie: AYA's
Gerelateerd

Overleving adolescenten en jongvolwassenen met hodgkinlymfoom sterk verbeterd

Overleving adolescenten en jongvolwassenen met hodgkinlymfoom sterk verbeterd

De overlevingskansen bij adolescenten en jong volwassenen zijn in de afgelopen decennia sterk verbeterd. Bij kinderen met dezelfde ziekte was de prognose al goed en is stabiel gebleven. Dat blijkt uit onderzoek van  het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie en Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

lees verder

Zorg op maat voor AYA’s in de laatste levensfase

Er is weinig bekend over de wensen en verwachtingen van AYA’s met kanker in de palliatieve fase. AYA staat voor ‘Adolescents and Young Adults’ en bedoeld worden volwassenen in de leeftijd van 18-35 jaar.  Het is momenteel onduidelijk of huisartsen zich voldoende gesteund en toegerust voelen om zorg te leveren aan AYA’s in de laatste levensfase. UMCG doet hier onderzoek naar middels een landelijke uitvraag.

lees verder