Match app helpt AYA’s met sociale contacten en ‘gewoon zichzelf zijn’

De diagnose kanker kan een behoorlijke impact hebben op het dagelijkse (sociale) leven van mensen met kanker. Dat geldt voor volwassen patiënten, maar zeker ook voor jongvolwassen patiënten met kanker (Adolescent and Young Adult, AYA’s). Omdat het soms moeilijk is om luchtig contact te onderhouden rondom zo’n zwaar onderwerp als kanker is de ‘Match app’ ontwikkeld. De app helpt jongvolwassenen met kanker en hun naasten om in contact te blijven tijdens (en na) kanker. De app is bovenal bedoeld voor AYA’s die niet de hele dag over hun ziekte willen praten, maar ‘gewoon’ zichzelf willen zijn.

Contacten onderhouden
De AYA Match app is vooral bedoeld om het zware onderwerp van de diagnose en behandeling van kanker binnen relaties te verlichten. “Naasten van een jongvolwassen patiënt met kanker vinden het vaak moeilijk om in contact te blijven”, zegt Eveliene Manten, projectleider van AYA. “De Match app verbindt de AYA op een laagdrempelige manier met zijn naasten, zodat het onderhouden van contacten gemakkelijker verloopt en een impuls krijgt. Dat is niet alleen prettig voor de patiënt zelf, maar ook voor de mensen in zijn of haar omgeving.”

Grip op sociale leven
In de app kan een AYA met een soort spelkaarten aangeven waar hij of zij bijvoorbeeld wel of geen zin in heeft, zodat naasten daarop kunnen anticiperen. ‘Laat maar weten wat ik voor je kan doen’ wordt concreet. 

Ook kan een AYA aangeven hoe iemand een behoefte moet interpreteren. Bijvoorbeeld of hulp wel of juist niet op prijs wordt gesteld. Op deze manier helpt de app jongvolwassenen met kanker om de grip op hun sociale leven terug te krijgen.

Download

  • De ‘Match app’ is een initiatief van het Nationaal AYA* ‘Jong & Kanker’ Platform en speciaal voor jongvolwassenen (18 - 35 jaar) met kanker ontwikkeld. De app kan worden gedownload via Google Play en de App Store. Meer informatie is te vinden op www.aya4net.nl
Gerelateerd nieuws

Overlevingsverschillen tussen jong-volwassenen en kinderen bij non-hodgkinlymfoom

Non-hodgkinlymfoon

Jongvolwassenen (AYA’s) met non-hodgkinlymfoom hebben slechtere overlevingskansen dan kinderen met dezelfde ziekte, blijkt uit Amerikaanse studies. Is in Nederland ook sprake van zo'n overlevingsverschil? Dat onderzochten Maya Schulpen (Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie) en collega’s van o.a. HOVON en IKNL op basis van cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Zij gaven specifieke aandacht aan de meest voorkomende subtypen: diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL), Burkittlymfoom (BL), T-lymfoblastair lymfoom (T-LBL) en anaplastisch grootcellig lymfoom (ALCL). Uit de studie blijkt dat in Nederland AYA’s met T-LBL en BL slechtere overlevingskansen hebben dan kinderen, maar dat er geen verschil is voor DLBCL.

lees verder

Lijnloze AYA-zorg: regio’s rondom de AYA-kenniscentra Erasmus MC en Radboudumc proberen het uit

jongvolwassene met kanker

Met de start van twee pilots 'Lijnloze AYA-zorg tussen ziekenhuis en eerste lijn' wordt gewerkt aan het continueren van leeftijdsspecifieke zorg voor jongvolwassenen met kanker over de ziekenhuismuren heen. Er zijn er twee pilots gestart in de regio's rondom het Erasmus MC en Radboudumc om de leeftijdsspecifieke AYA-zorg, die reeds in ziekenhuizen geleverd wordt, in samenwerking te continueren in de eerste lijn.

lees verder