Meer samenwerking nodig bij analyses van berichten in online communities

De verwachting is dat patiënten met kanker (en hun naasten) in de toekomst steeds meer gebruik gaan maken van online communities op internet. Goede inhoudsanalyse van online geplaatste berichten kan inzicht geven in de zorgen van patiënten. Deze kennis kan vervolgens worden ingezet om de zorg voor patiënten met kanker te verbeteren. Om de resultaten van inhoudsanalyses te verbeteren, dienen volgens Mies van Eenbergen (IKNL) en collega’s de geautomatiseerde methoden voor analyse verder te worden verbeterd via interdisciplinaire samenwerking.

Doel en opzet studie
Het doel van deze studie was om systematisch alle relevante literatuur te evalueren, waarin onderzoek is gedaan naar berichten die door patiënten met kanker zijn geplaatst in online communities. Bij de evaluatie is gekeken naar de kwaliteit van de beschikbare onderzoeken en het soort inhoud dat online wordt gedeeld door mensen met kanker.

Literatuuronderzoek via PubMed (MEDLINE), PsycINFO (5 en 4 sterren), Cochrane Central Register of Controlled Trials en ScienceDirect. De laatste zoekopdracht werd uitgevoerd in juli 2017. Publicaties werden geselecteerd als ze de volgende termen bevatten: (cancer patient) en (support group or health communities) en (online or internet). Op basis van gehanteerde criteria voldeden 27 artikelen. Deze  werden onafhankelijk beoordeeld door twee onderzoekers aan de hand van een kwaliteitscontrolelijst van 14 items..

Resultaten
De methodologische kwaliteit van de geselecteerde onderzoeken varieerde: 16 waren van hoge kwaliteit en 11 waren van voldoende kwaliteit. Van de 27 studies waren er 15 handmatig gecodeerd, 7 geautomatiseerd en bij 5 studies werd een combinatie van methoden gebruikt. De beste resultaten leverden publicaties op waarbij beide analysemethoden ware gecombineerd. Het aantal geanalyseerde berichten in de publicaties varieerde van 200 tot 1.500.000; het aantal mensen dat die berichten gepost had varieerde van 75 tot 90.000.

Studies waarin grote aantallen online berichten waren geanalyseerd, hadden voornamelijk betrekking op borstkanker, terwijl in kleinere studies de focus lag op andere kankersoorten. In 12 studies was deels of volledig automatische analyse uitgevoerd op door gebruikers gegenereerde content. Alle auteurs verwezen naar twee hoofdinhoudscategorieën: informatieve ondersteuning en emotionele ondersteuning. In totaal rapporteerden 15 studies alleen over de inhoud, 6 studies expliciet over zowel inhoud als sociale aspecten. De overige 6 studies waren gericht op emotionele veranderingen.

Conclusie en aanbeveling
Mies van Eenbergen en collega’s verwachten dat er in de toekomst steeds meer door gebruikers gegenereerde content beschikbaar zal komen op internet. De resultaten van inhoudsanalyse, vooral van de grotere studies, geven gedetailleerd inzicht in de zorgen van patiënten. Deze kennis kan vervolgens worden gebruikt om de zorg voor patiënten met kanker te verbeteren. Om de resultaten van dergelijke analyses zo bruikbaar mogelijk te maken, moeten de methoden voor automatische inhoudsanalyse verder worden verbeterd door interdisciplinaire samenwerking.

  • Van Eenbergen MC, van de Poll-Franse LV, Krahmer E, Verberne S en Mols F. ‘Analysis of Content Shared in Online Cancer Communities: Systematic Review.’ JMIR Cancer. 2018 Apr 3;4(1):e6.

  • Meer informatie over deze publicatie is verkrijgbaar via bibliotheek@iknl.nl

Gerelateerd nieuws

Oncode Accelerator van start voor snellere en betere ontwikkeling kankermedicijnen 

Bijeenkomst met mensen in een zaal

Oncode Accelerator is een publiek-privaat samenwerkingsverband, met als doel om verbinding te leggen tussen partners in Nederland die betrokken zijn bij de preklinische fase van de ontwikkeling van kankermedicijnen. Door met elkaar de ontwikkeling van die medicijnen te versnellen, wil Oncode Accelerator de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren en de kosten van de ontwikkeling van deze geneesmiddelen verlagen. Binnen Oncode Accelerator zijn verschillende platforms actief waarin partijen samenwerken. Op 24 november is het innovatieplatform ‘Goed gedefinieerde patiëntcohorten’ van start gegaan met een succesvolle kick-off. Dit platform wordt gecoördineerd door het UMC Utrecht en hierin is ook IKNL vertegenwoordigd.  

lees verder

Geslaagde demonstratie van idee om gegevens te delen in de palliatieve fase

handen vrouwelijke zorgprofessional op laptop

Verschillende zorgprofessionals uit eerste, tweede en derde lijn, een vertegenwoordiger van Patiëntenfederatie Nederland, evenals diverse leveranciers van zorginformatiesystemen, medewerkers van Nictiz, VWS en andere geïnteresseerden kwamen allemaal begin juni bijeen. Onder de bezielende leiding van dr. Manon Boddaert kregen zij een demonstratie door de projectgroep ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’. Hierin werd de haalbaarheid aangetoond van een concept waarmee steeds de meest actueel vastgelegde wensen en behandelgrenzen van patiënten in de palliatieve fase digitaal met elkaar gedeeld kunnen worden.

lees verder