Richtlijnen palliatieve zorg altijd actueel online beschikbaar

Richtlijnen palliatieve zorg worden tegenwoordig vooral digitaal geraadpleegd. En sinds kort zijn het 'Zakboekje palliatieve zorg' en het 'Richtlijnenboek Palliatieve Zorg' in gedrukte vorm niet meer verkrijgbaar. Daarmee is er een eind gekomen aan het aanbieden van richtlijnen palliatieve zorg in boekvorm. De meest actuele versies van de richtlijnen blijven online te raadplegen via Pallialineen de samenvattingen via de gratis app PalliArts. Via de IKNL-webshop zijn samenvattingskaartjes te bestellen of te downloaden.

De ontwikkeling van richtlijnen begon in de jaren negentig van de vorige eeuw, toen vanuit de praktijk de roep om richtlijnen voor palliatieve zorg steeds luider werd. De eerste richtlijn palliatieve zorg verscheen als hoofdstuk in het IKMN-Oncologieboek van 1996. In hetzelfde jaar is het eerste zakboekje gepubliceerd. Het richtlijnenboek werd sinds 2002 aangeboden door het Integraal Kankercentrum Midden Nederland (IKMN). Het Integraal Kankercentrum Oost (IKO) bracht in 2003 een vergelijkbaar boek uit. Zowel in 2006 als in 2010 zijn alle richtlijnen herzien en gebundeld in een nieuwe uitgave.

Multidisciplinaire zorg als uitgangspunt
De richtlijnen zijn in de afgelopen twintig jaar sterk geprofessionaliseerd en beperken zich allang niet meer tot kanker, wat in de eerste jaren nog het geval was. Ook waren de eerste richtlijnen niet of nauwelijks evidence based, omdat er geen onderzoek beschikbaar was op het gebied van palliatieve zorg. Het multidisciplinaire perspectief is altijd de kern geweest van de richtlijnen voor palliatieve zorg. Daardoor zijn de huidige richtlijnen goed toepasbaar in de praktijk.

Kwaliteitskader als basis
Het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland beschrijft hoe goede palliatieve zorg eruit ziet en vormt nu dan ook de basis voor de ontwikkeling van de richtlijnen. Ook is het kwaliteitskader op Pallialine uitgebreid met een set voor de praktijk geselecteerde meetinstrumenten. Ondertussen wordt met inspanning van vele disciplines verder gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe richtlijnen. Onderwerpen waar momenteel aan gewerkt wordt zijn: ileus in de palliatieve fase, zingeving en spiritualiteit in de palliatieve fase, vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase en pijn bij patiënten met kanker in de palliatieve fase. Onlangs is de richtlijn Palliatieve zorg bij hartfalen afgerond.

Meer informatie 
Alle richtlijnen palliatieve zorg staan op Pallialine en zijn te downloaden als pdf. Meer informatie over richtlijnen palliatieve zorg is verkrijgbaar bij Elske van der Pol, senior adviseur palliatieve zorg, IKNL.

Gerelateerd nieuws

Derde pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Oproep proactief gegevens delen in palliatieve fase Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat in september 2024 de derde pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot. lees verder

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van patiënten met kanker in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom patiënten met kanker: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder