SIG Gynaecologische Oncologie werkt aan scholing, protocollen en expertise

De regionale, verpleegkundige werkgroepen gynaecologie zijn december 2016 opgegaan in een landelijke V&VN werkgroep: SIG (Special Interest Group) Gynaecologische Oncologie. Door de landelijke samenwerking is de expertise gebundeld, kan informatie sneller worden uitgewisseld en is er de mogelijkheid om gezamenlijk verbeterprojecten op te zetten. Het is een enthousiaste en actieve werkgroep met circa 20 actieve leden. 

De SIG Gynaecologische Oncologie heeft zich in 2018 als doel gesteld de landelijke dekking verder te vergroten via het werven van meer actieve leden. Belangrijke aandachtspunten zijn ontwikkelen van scholing en protocollen, verbeteren van de uniformiteit en verhogen van de expertise. 

Er staan dit jaar vier bijeenkomsten gepland, waarbij telkens een specifiek thema wordt uitgewerkt met presentaties/sprekers. Vast agendapunt is de terugkoppeling over ontwikkelingen binnen de regionale werkgroepen. Daarnaast worden de belangrijkste onderwerpen vanuit de SIG-vergaderingen landelijk gedeeld met de regio’s. 

  • IKNL biedt ondersteuning aan de Gynaecologische Oncologie. Meer informatie is verkrijgbaar bij Saskia Lunter.

Gerelateerd

Overzicht van gynaecologische oncologische trials

Door het delen van studie-informatie en verwijzen naar trials kan de inclusie van studies waar mogelijk worden verhoogd. Daarom is een overzicht van gynaecologische oncologische trials beschikbaar op de DGOG-website. Ook wordt jaarlijks een overzicht van trials gepresenteerd tijdens het DGOG-symposium. Voor patiĆ«nten is studie-informatie beschikbaar in toegankelijke teksten op Kanker.nl om te bespreken met hun arts. 

lees verder

Professionele hulp bij overgangsklachten via Verwijsgids Kanker

Verschillende behandelingen tegen kanker, of ter preventie van kanker, kunnen leiden tot een vervroegde overgang of overgangsklachten. Sommige vrouwen hebben zulke hevige klachten dat normaal functioneren lastig wordt. Voor professionele hulp kunnen zij terecht bij een verpleegkundig overgangsconsulente. Sinds kort zijn de adresgegevens van overgangsconsulenten opgenomen in de Verwijsgids Kanker op verwijsgidskanker.nl. Deze Verwijsgids Kanker wordt door IKNL onderhouden en bevat gegevens van zorgverleners, organisaties en zelfhulpprogramma’s voor aanvullende zorg en begeleiding voor mensen met kanker. 

lees verder