Aanvullende registratie voor bijnierschorskanker

De diagnose bijnierschorskanker wordt ongeveer 20 keer per jaar gesteld in Nederland. Om onderzoek voor deze kleine groep patiënten te stimuleren hebben IKNL en het Bijniernetwerk Nederland (BNN) de krachten gebundeld. Sinds juni 2019 worden voor patiënten met bijnierschorskanker in de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) niet alleen basisgegevens geregistreerd, maar ook tumorspecifieke items zoals hormoonproductie en de dosering van het medicijn mitotaan. Met deze gegevens kan onder meer onderzoek worden gedaan naar optimale behandelstrategieën.

Bijnierschorskanker is een zeldzame vorm van kanker in de schors van de bijnieren. Deze vorm van kanker vereist een specialistische en deskundige aanpak. Vanwege de specifieke zorgbehoeften van deze kleine groep patiënten is de zorg in Nederland grotendeels gecentraliseerd in de expertisecentra van het Bijniernetwerk Nederland (BNN), bestaande uit de universitair medische centra en Máxima MC Veldhoven/Eindhoven. Eerder onderzoek van BNN in samenwerking met IKNL heeft bijvoorbeeld aangetoond dat een operatie in één van de BNN-centra een betere uitkomst geeft dan een operatie in een niet-gespecialiseerd ziekenhuis. [1]

Meer gegevens over bijnierschorskanker

Bijnierschorskanker heeft een grote impact op patiënten. De helft van hen heeft problemen met de hormoonproductie. Patiënten met gevorderde ziekte bij diagnose hebben een slechte prognose. Om meer onderzoek voor deze kleine groep patiënten te faciliteren zijn BNN en IKNL opnieuw de samenwerking aangegaan. Bij alle patiënten met bijnierschorskanker vanaf 2014 worden extra gegevens vastgelegd in de NKR. Met deze gegevens kan voor deze groep patiënten onder meer de verdeling van zorg in Nederland in kaart worden gebracht; onderzocht worden wie baat heeft bij welke behandeling; en het gebruik en effectiviteit van het medicijn mitotaan beter worden vastgelegd.

Eén van de onderzoekers die gebruik zal gaan maken van deze data is Rebecca Steenaard. Zij is bezig met haar promotieonderzoek naar bijnierschorscarcinoom onder leiding van Professor Harm Haak in Máxima Medisch Centrum. Voor haar onderzoek kijkt ze onder andere naar de behandeling van bijnierschorskanker en welke impact deze behandeling kan hebben op de kwaliteit van leven van patiënten. Voor haar onderzoek naar optimale behandelstrategieën gaat ze gebruik maken van de nieuw geregistreerde gegevens. Het onderzoek naar de kwaliteit van leven zal plaatsvinden in samenwerking met de Profielstudie van IKNL. De eerste resultaten van beide studies worden verwacht in 2020.

  • [1] Kerkhofs TM, Verhoeven RH, Bonjer HJ, et al. Surgery for adrenocortical carcinoma in The Netherlands: analysis of the national cancer registry data. Eur J Endocrinol. 2013 Jun 7;169(1):83-9. doi: 10.1530/EJE-13-0142.

Gerelateerd nieuws

Actie nodig voor gelijke zorg voor mensen met een zeldzame vorm van kanker

Eline, een witte vrouw met blond haar, presenteert achter een katheder in de aula van de Radboud Universiteit

Nieuw onderzoek brengt verschillen en behoeften in kaart

 

De impact van een kankerdiagnose is enorm, maar een diagnose zeldzame kanker brengt nog een aantal extra problemen met zich mee. Lagere overlevingskans; langer diagnostisch traject; minder behandelopties; gebrek aan informatie, kennis en kunde: een greep uit de problemen waar mensen met een zeldzame kanker mee te maken kunnen krijgen. Betere ondersteuning aan patiënten, gericht beleid op zeldzame kankerproblematiek en financiering voor meer en uitgebreider onderzoek zijn daarom noodzaak, aldus IKNL-onderzoeker Eline de Heus, die 29 februari (zeldzame ziektedag) haar proefschrift ‘Rare versus common cancers in the Netherlands’ verdedigde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. 

 

Foto: Theo Hafmans Fotografie

lees verder

ENQUIRE: Impact op kwaliteit van leven van diagnose zeldzame kanker versus veelvoorkomende kanker

Beeld over de schouder van persoon met rood t-shirt, 2 andere personen zijn zichtbaar. Alleen de onderste helft van hun gezichten zijn in beeld.

De impact van een kankerdiagnose is enorm. Eline de Heus (IKNL) en collega’s onderzochten in een focusgroepstudie (ENQUIRE) in welke mate en op welke manier behoeften, ervaringen en kwaliteit van leven verschillen tussen personen met een zeldzame kanker ten opzichte van personen met een veelvoorkomende kanker. De Heus en collega’s wijzen erop dat zorgverleners zich bewust moeten zijn van de verschillen tussen deze patiënten en dat zij hun zorg waar nodig daarop moeten aanpassen.

lees verder