DGOG zorgt voor overzicht van gynaecologische oncologische studies

De inclusie van klinische studies kan versnellen als de studie-informatie gemakkelijk vindbaar is voor zorgprofessionals en patiënten. Daarom is een overzicht van gynaecologische oncologische trials voor gynaecologen beschikbaar op de DGOG-website en voor patiënten op Kanker.nl. Voor patiënten is studie-informatie beschikbaar in toegankelijke teksten op Kanker.nl om te bespreken met hun arts. Het doel van deze verbeterde studie-overzichten is dat meer patiënten mee kunnen doen aan studies naar nieuwe of verbeterde behandelmogelijkheden. 

DGOG, IKNL en DORP werken samen om informatie over trials beter beschikbaar te maken voor patiënten en zorgverleners. Samen zorgen we ervoor dat trials in de inclusiefase goed vindbaar zijn en houden we ook in de loop van de studie deze informatie up-to-date. Ook wordt jaarlijks een overzicht van trials gepresenteerd tijdens het DGOG-symposium. Informatie over studies nalezen en het aanmelden van een nieuwe studie kan op de website www.nvog.nl.

Bijgewerkte trialoverzichten

DGOG (Dutch Gynaecological Oncology Group) heeft het trialoverzicht bijgewerkt. Een flink aantal gynaecologische studies is in kaart gebracht. De trials in de inclusiefase zijn toegevoegd aan Kanker.nl en aan de website van de DGOG. De onderzoeksgroepen leveren input, zodat de redactie Onderzoekbijkanker (IKNL) de juiste onderzoekers kan benaderen en de patiënteninformatie kan afstemmen. 

Aanmelden

Ook kunnen onderzoekers zelf een studie aanmelden of het overzicht raadplegen. Meer informatie over het aanmelden van een studie staat op de website voor onderzoekers: www.onderzoekbijkanker.nl

Gerelateerd nieuws

Uitzaaiingen in het buikvlies: vooruitgang in behandeling, maar prognose blijft slecht

Het proefschrift van Anouk Rijken over buikvliesuitzaaiingen Ruim 3700 patiënten met kanker hebben jaarlijks te maken met uitzaaiingen naar het buikvlies (peritoneale metastasen). Zo'n 20 jaar geleden werd dit als een terminale ziekte beschouwd, zonder effectieve behandelopties. Tegenwoordig is er sprake van een meer proactieve houding vanwege meer beschikbare behandelopties, afhankelijk van de locatie van de primaire tumor. Daarmee ontstond ook een behoefte aan actuele epidemiologische gegevens. Deze staan gebundeld in het proefschrift van Anouk Rijken (Catharina Ziekenhuis / IKNL), die ze op 29 februari verdedigt aan de Universiteit van Maastricht. lees verder

RAINBO MMRd-GREEN-studie: snelle, succesvolle transitie naar nieuwe EU-wetgeving voor klinisch geneesmiddelenonderzoek

twee vrouwen in dagbehandelingsetting, zitten op stoelen en lezen een boekje. vrouw in de voorgrond heeft kort wit haar, vrouw in de achtergrond heeft bruin kroeshaar.

De RAINBO MMRd-GREEN-studie is een klinisch onderzoek naar de werkzaamheid en veiligheid van durvalumab als aanvullende behandeling na een in opzet curatieve operatie bij patiënten met baarmoedercarcinoom. De studie loopt door tot ruim na januari 2025 en moet daarom voldoen aan de nieuwe Europese wetgeving, de Clinical Trial Regulation (CTR). Maar de studie is gestart voordat deze wetgeving van kracht was. Hoofdonderzoeker Judith Kroep vertelt over haar ervaring in de succesvolle transitie van de studie naar de nieuwe wetgeving. Het IKNL-trialbureau ondersteunde de transitie.

lees verder