Herziene richtlijn Vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase beschikbaar

De herziene richtlijn Vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase is gereed. De richtlijn is multidisciplinair en evidence-based gereviseerd en is sinds mei 2019 beschikbaar op Pallialine en als samenvatting in de webshop van IKNL en in de app PalliArts.  

Herziening

In de herziene richtlijn is duidelijker gedefinieerd wie verantwoordelijk is voor de signalering van vermoeidheid. Psychosociale interventies en bewegingsinterventies zijn meer onder de aandacht gebracht. Daarnaast is verduidelijkt dat medicatie alleen is geïndiceerd in de terminale fase. Bij de herziening is tijdens alle fasen gebruik gemaakt van de input van patiënten. Drie patiëntvertegenwoordigers namen zitting in de richtlijnwerkgroep.

Bij deze herziening is de inhoud van de richtlijn afgestemd met het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland. De richtlijn gaat in op thema’s uit het kwaliteitskader zoals gezamenlijke besluitvorming en interdisciplinaire zorg. Ook is er eenduidigheid over definities. 

Maak vermoeidheid bespreekbaar

Vermoeidheid heeft een grote impact op de ervaren kwaliteit van leven van patiënten met kanker in de palliatieve fase. De richtlijn focust op het ondersteunen van de patiënt en diens naasten bij het verminderen van vermoeidheid en het leren omgaan met vermoeidheid. 

In de richtlijn wordt het belang benadrukt van het erkennen van de ervaren last van vermoeidheid, het aandacht besteden aan en het begrip tonen voor vermoeidheid. Er wordt geadviseerd vermoeidheid bespreekbaar te maken en voorlichting te geven over het symptoom en hoe hiermee om te gaan. Ook wordt het belang aangegeven van het systematisch meten van vermoeidheid, het zoeken naar onderliggende en in standhoudende factoren en het zoeken naar interventies ter vermindering van de vermoeidheid samen met de patiënt. Zie: Herziene richtlijn Vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase beschikbaar

Herziening overige richtlijnen

Er wordt gewerkt aan de herziening van een aantal andere richtlijnen. Zo heeft onlangs de startbijeenkomst plaatsgevonden voor de revisie van de richtlijn Palliatieve zorg bij mensen met een verstandelijke beperking en is een begin gemaakt met de revisie van de richtlijnen Palliatieve zorg bij mensen met COPD en Palliatieve zorg bij kinderen.

De herziening van de KNMG-richtlijn Palliatieve sedatie is in februari van dit jaar gestart. De richtlijncommissie bereidt op dit moment een literatuuronderzoek voor om na te gaan voor welke knelpunten eerder verricht onderzoek mogelijk een oplossingsrichting kan bieden. 

Updates richtlijnen palliatieve zorg

De komende drie jaar worden verouderde richtlijnen palliatieve zorg die veelal niet voldoen aan de huidige kwaliteitseisen van richtlijnherziening versneld ge-update samen met de relevante beroepsgroepen. Dit is de ambitie van IKNL en KNMG en staat beschreven in het meerjarenplan richtlijnen palliatieve zorg. Dit meerjarenplan geeft een noodzakelijke impuls aan richtlijnen voor zorgprofessionals werkzaam in de palliatieve zorg. 

Dankzij actuele richtlijnen met de laatste wetenschappelijke kennis erin verwerkt kunnen zorgprofessionals de beste zorg geven. Richtlijnen maken deze actuele informatie  toegankelijk en toepasbaar voor de brede en multidisciplinaire groep zorgprofessionals die werkzaam zijn in de palliatieve zorg. Hiermee kunnen zij de kwaliteit van zorg verhogen en beter invulling geven aan wensen, waarden en behoeften van de patiënt en naasten zoals beschreven in het Kwaliteitskader palliatieve zorg.

Gerelateerd nieuws

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van kankerpatiënten in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom kankerpatiënten: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder

Oproep: doe mee aan de korte peiling palliatieve zorg!

peiling palliatieve zorg 2024

Bent u verzorgende, verpleegkundige of arts of werkt u als professional in het sociaal domein? Dan nodigen wij u uit om mee te doen aan een korte tweejaarlijkse peiling om inzicht te krijgen in uw ervaringen, kennis en opvattingen over twee belangrijke thema’s binnen de palliatieve zorg: markering en proactieve zorgplanning. Daarmee bedoelen we het herkennen van patiënten in de palliatieve fase en het voeren van gesprekken met patiënten en naasten over hun waarden, wensen, behoeften en behandelgrenzen. 

 

lees verder