Nieuwsbrief palliatieve zorg gaat over naar PZNL

Dit is de laatste keer dat je de nieuwsbrief Palliatieve zorg van IKNL in de huidige vorm ontvangt. Vanaf maart 2020 wordt het nieuws over de palliatieve zorg opgenomen in een nieuwe nieuwsbrief die verzorgd wordt door Coöperatie Palliatieve Zorg Nederland (PZNL). Berichten in de PZNL-nieuwsbrief verwijzen naar artikelen en achtergrondinformatie op Palliaweb, het kennisplatform voor en door iedereen die actief is binnen de palliatieve zorg. Wil je op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen binnen de palliatieve zorg, meld je dan nu aan voor de PZNL-nieuwsbrief.

Het beëindigen van de IKNL-nieuwsbrief Palliatieve zorg betekent niet dat IKNL niet betrokken blijft bij de palliatieve zorg in Nederland. IKNL werkt namelijk binnen PZNL samen met Fibula en Stichting PaTz aan de verdere ontwikkeling en verbetering van de palliatieve zorg.

Palliaweb

Berichten in de PZNL-nieuwsbrief zullen in de toekomst verwijzen naar Palliaweb, de website die PZNL eind 2019 lanceerde. De berichten in deze laatste IKNL-nieuwsbrief verwijzen bij wijze van ‘voorproefje’ nu reeds naar Palliaweb. De ambitie is om van deze website hét kennisplatform te maken waar verpleegkundigen, specialisten, onderwijskundigen, beleidsmakers én vrijwilligers actuele informatie kunnen vinden over ontwikkelingen binnen de palliatieve zorg.  

Palliaweb biedt relevante informatie op het gebied van palliatieve zorg: nieuws, opleidingen en opleidingsmaterialen, tools, praktijkvoorbeelden, onderzoeksresultaten, bijeenkomsten en scholingen. Bezoekers kunnen zich verdiepen in een specifiek onderwerp of inspiratie opdoen aan de hand van praktijkvoorbeelden.

IKNL

Ook na de lancering van de PZNL-nieuwsbrief blijft IKNL zich inzetten voor het verbeteren van de palliatieve zorg. Nieuwsberichten die relevant zijn voor zorgprofessionals in de oncologie blijven ook in de toekomst verschijnen in nieuwsbrieven van IKNL. Dit kunnen themanieuwsbrieven zijn over specifieke kankersoorten en/of de nieuwsbrief Onderzoek (Research & Development). Deze IKNL-berichten kunnen tevens verschijnen in de PZNL-nieuwsbrief.

Op deze wijze wordt het belang onderstreept van continuïteit van zorg voor patiënten met kanker die niet meer te genezen zijn. Daarnaast blijft IKNL in samenwerking met PZNL bijdragen leveren aan het verbeteren van kennis over palliatieve zorg in de tweede- en derdelijn. Zo staat er op de IKNL-site bij elke kankersoort een verwijzing naar specifieke of generieke informatie over patiënten in de palliatieve fase.

Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven voor de PZNL-nieuwsbrief gaat heel eenvoudig en snel via dit aanmeldformulier. De eerste nieuwsbrief verschijnt naar verwachting begin maart. Voor vragen over de nieuwe PZNL-nieuwsbrief kunt u contact opnemen met Renate van der Heijden, senior communicatieadviseur van PZNL via communicatie@pznl.nl.

Over PZNL

Coöperatie Palliatieve Zorg Nederland (PZNL), opgericht in 2018, is een werkplaats waarin partijen die betrokken zijn bij palliatieve zorg samenwerken aan de continue ontwikkeling en verbetering van palliatieve zorg. PZNL zet zich in om palliatieve zorg te verankeren in de gezondheidszorg en de samenleving en voert daarvoor landelijk een krachtige dialoog. Zij richt zich hierbij primair op de thema’s die gerelateerd zijn aan het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland. De huidige leden van PZNL zijn Fibula, IKNL en Stichting PaTz. 

 

Gerelateerd nieuws

Voorkom niet-passende zorg door vroegtijdige inzet gespecialiseerde palliatieve zorg

Arts meet bloeddruk op bij patiënt Een aanzienlijk aantal patiënten met levensbedreigende ziekten zoals kanker ontvangt potentieel niet-passende zorg in de laatste 30 dagen van het leven, zoals spoedeisende hulp-bezoeken, ziekenhuis- of IC-opnames of overlijden in het ziekenhuis. Dit blijkt uit een onderzoek van Manon Boddaert en collega’s, waarover onlangs gepubliceerd werd in het special issue ‘Palliative Care for Patients with Cancer’ van Cancers. Het verbeteren van de kwaliteit van zorg aan het einde van het leven is een prioriteit voor patiënten en hun families en voor de volksgezondheid.  De onderzoekers onderstrepen het belang van vroegtijdige inzet van gespecialiseerde palliatieve zorg in complexe sitaties als integraal onderdeel van de reguliere zorg. lees verder

Tijdig integreren van palliatieve zorg in de oncologie; hoe gaat dat in de praktijk?

Foto met quote dokter Filip de Vos

Uit onderzoek weten we dat voor mensen met ongeneeslijke kanker en voor hun naasten tijdige inzet van palliatieve zorg heel belangrijk is. Het verhoogt de kwaliteit van leven en de kans op passende zorg. Ook kan het de symptoomlast en de last op mantelzorgers verlagen. Het onderzoeksproject Tijdige Integratie Palliatieve Zorg in de Oncologie (TIPZO) wil deze tijdige inzet van palliatieve zorg bevorderen. In dit project werkt IKNL samen met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), het UMC Groningen en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Senior-onderzoeker palliatieve zorg bij IKNL Dr. Natasja Raijmakers en internist-oncoloog Dr. Filip de Vos zijn betrokken bij het project. We spraken hen over het belang van tijdig integreren van palliatieve zorg en over waar we nu staan in het project. 

lees verder