Professionele hulp bij overgangsklachten via Verwijsgids Kanker

Verschillende behandelingen tegen kanker, of ter preventie van kanker, kunnen leiden tot een vervroegde overgang of overgangsklachten. Sommige vrouwen hebben zulke hevige klachten dat normaal functioneren lastig wordt. Voor professionele hulp kunnen zij terecht bij een verpleegkundig overgangsconsulente. Sinds kort zijn de adresgegevens van overgangsconsulenten opgenomen in de Verwijsgids Kanker op verwijsgidskanker.nl. Deze Verwijsgids Kanker wordt door IKNL onderhouden en bevat gegevens van zorgverleners, organisaties en zelfhulpprogramma’s voor aanvullende zorg en begeleiding voor mensen met kanker. 

Verpleegkundig Overgangsconsulenten

De overgangsconsulenten die in de verwijsgids staan, zijn allen aangesloten bij de Vereniging Verpleegkundig Overgangsconsulenten (VVOC), een onafhankelijke professionele organisatie van en voor verpleegkundig overgangsconsulenten. Zij voldoen daarmee aan de kwaliteitseisen van de vereniging. Een overgangsconsulent is altijd een BIG-geregistreerde verpleegkundige die een aanvullende opleiding heeft gevolgd speciaal gericht op de overgang. 

Verwijzing en vergoeding

De overgangsconsulenten aangesloten bij de VVOC worden door vrijwel alle zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed (aanvullende verzekering). Vrouwen kunnen zonder verwijzing van de huisarts een afspraak maken bij de overgangsconsulenten. Bij een afspraak op een menopauzepoli in het ziekenhuis is een verwijzing van een huisarts of Arbo-arts nodig.

Op dit moment zijn 26 overgangsconsulenten -verspreid door het land- in de verwijsgids kanker opgenomen. Zij hebben hiervoor toestemming gegeven aan de VVOC, die voor de actualisatie van de gegevens in de verwijsgids zorgt. Het aantal zal de komende periode toenemen, als meer overgangsconsulenten zich hiervoor bij de VVOC aanmelden. 

Over de Verwijsgids Kanker

De Verwijsgids Kanker biedt een sociale kaart voor aanvullende zorg en begeleiding voor mensen die leven met of na kanker. De verwijsgids wordt continu geüpdatet door IKNL in samenwerking met andere partners, zoals beroepsorganisaties en ziekenhuizen. De gids is ontwikkeld om patiënten en hun naasten te helpen bij het vinden van aanvullende behandelingen en begeleiding die zij op enig moment na de diagnose nodig hebben. Voor verwijzers zelf is de Verwijsgids waardevol, bijvoorbeeld voor verpleegkundigen en huisartsen. Zij kunnen opzoeken wat er in de regio aan hulp en ondersteuning te vinden is of samen met de patiënt de informatie doornemen. De database met gegevens van de verwijsgids wordt ook gekoppeld aan andere websites en digitale hulpmiddelen zoals, zoals Kanker.nlOncokompas en de Ookwijzer van Stichting OOK. 

Op de hoogte blijven van de Verwijsgids Kanker?

Abonneer je dan op de Nieuwsbrief Verwijsgids Kanker. Met deze nieuwsbrief houdt IKNL zorgverleners en verwijzers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom de verwijsgids.
• Abonneren op de nieuwsbrief kan via: info@verwijsgidskanker.nl
• Nieuwsbrief Verwijsgids Kanker van februari 2019