Stand van zaken revisie gynaecologisch oncologische richtlijnen

Gynaecologische oncologie telt momenteel 15 gynaecologische oncologische richtlijnen. De richtlijnen zijn van de NVOG (Nederlandse vereniging Obstetrie en Gynaecologie). In 2018 en 2019 heeft de NVOG SKMS-financiering ontvangen om negen gynaecologische oncologische richtlijnen te reviseren. De revisie van richtlijnen was een langlopend en kostbaar proces. De wens van de pijler oncologie van de NVOG was om dit proces te herstructureren met als doel: snelle en zorgvuldige actualisatie van richtlijnen en actuele, state-of-the-art richtlijnen conform richtlijn criteria 2.0. Deze werkwijze is vastgelegd en per april 2018 geaccordeerd door de commissie kwaliteitsdocumenten van de NVOG.

Stand van zaken

  • Commissie Richtlijnen Gynaecologische Oncologie (CRGO)

    De CRGO heeft drie maal vergaderd over het nieuwe proces en de nieuwe structuur van het reviseren van richtlijnen. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over afvaardiging expertgroepen (loopt via wetenschappelijke verenigingen). Er is een nieuwe voorzitter benoemd, namelijk Cor de Kroon, gynaecoloog-oncoloog LUMC. De voorzitter heeft met alle voorzitters van de (lopende) expertgroepen gesproken over procedure en de tijdslijn. De voorzitter neemt zitting in de commissie kwaliteitsdocumenten van de NVOG.

  • Gynaecologische oncologische centra

    Elk centrum heeft een voorzitter/verantwoordelijke aangewezen voor elke richtlijn. De voorzitter stemt met CRGO de expertgroep af en is verantwoordelijk voor de bijeenkomsten. Elke expertgroep heeft een budget om te besteden aan bijeenkomsten, vacatiegelden etc.

  • Multidisciplinaire expertgroepen
    De gemandateerde leden van de CRGO zijn verantwoordelijk voor het aanleveren van leden voor de expertgroep vanuit hun discipline. Er wordt daarbij gekeken naar regionale spreiding en de verdeling tussen academische en perifere ziekenhuizen. Voor leden die niet vertegenwoordigd zijn in de CRGO (bijv. radiologen) wordt door de NVOG mandaat aangevraagd bij de betreffende wetenschappelijke vereniging.
  • Er hebben voor vijf richtlijnen diverse bijeenkomsten plaatsgevonden door de expertgroepen, zowel live als telefonisch. Voor de richtlijn ovariumcarcinoom is 1 uitgangsvraag geaccordeerd en zijn 4 uitgangsvragen in autorisatie. In december zullen voor vijf richtlijnen 23 uitgangsvragen beschreven zijn die klaar zijn voor de commentaarfase. Deze uitgangsvragen zullen een aanvulling of vervanging zijn voor 23 modules.  Daarnaast zijn er meerdere PICO’s geformuleerd die noodzakelijk zijn om state of the art richtlijnen te kunnen publiceren. De leden van de expertgroep verzorgen zelf de literatuursearch en de onderbouwing van de richtlijnen en worden daarbij geadviseerd door een adviseur methodologie van het IKNL.  

  • Wetenschappelijk Verenigingen

    De wetenschappelijke verenigingen bepalen samen met het gemandateerd lid in de CRGO wie er zitting neemt in de multidisciplinaire expertgroepen. De commentaarronde (max. 6 weken) en de autorisatiefase (max. 6 weken) lopen via de leden van de wetenschappelijke verenigingen.

  • Patiëntenparticipatie.

    Patiëntenverenigingen (Stichting Olijf, Lichen Sclerose) nemen deel aan expertgroepen en hebben inbreng vanuit patiëntenperspectief. Daarnaast zorgen zij mede voor up to date patiënteninformatie (thuisarts.nl, kanker.nl, degynaecoloog.nl)

  • IKNL 
    IKNL coördineert en faciliteert de CRGO en de expertgroepen. Daarnaast ondersteunt een adviseur methodologie van IKNL de expertgroepen bij literatuursearch, onderbouwing, GRADE-methodiek en beschrijving van de conclusies en aanbevelingen. IKNL zet de gereviseerde richtlijnen om naar beslisbomen. Deze worden momenteel gebruikt als implementatietool voor de richtlijnen.

In onderstaande tabel ziet u de stand van zaken voor de verschillende richtlijnen per september 2019. Lees ook de eerdere berichten

Richtlijn

Voorzitter

Stand van zaken

Ovarium (GOZON)

(2018/2019)

Dorry Boll

 

SKMS-aanvraag 6 modules: diagnostiek, behandeling laag stadium, behandeling hoog stadium IIb-IV (IP chemo, HIPEC), recidief (chirurgie, PARP remmers)

  • HIPEC geautoriseerd
  • Hoog stadium IP chemo in autorisatiefase
  • Diagnostiek naar commentaarfase
  • Laag stadium en recidief in ontwikkeling
  • December teksten klaar voor commentaarfase

Endometrium

(LUMC)

(2018/2019)

Cor de Kroon

SKMS aanvraag 6 modules: diagnostiek, initiële behandeling (lymfadenectomie vs. stadiering vs. debulking, aanvullende behandeling, spreiding en concentratie van zorg), PA verslag, nacontrole en Nazorg

  • December teksten klaar voor commentaarfase

Cervix

(Erasmus)

(2018/2019)

Ramon Smolders

SKMS-aanvraag 5 modules: pathologie, diagnostiek, behandeling, adjuvante behandeling, lokaal/locoregionaal recidief

  • December teksten klaar voor commentaarfase

Vulva

(UMCG)

(2018/2019)

Maaike Oonk

SKMS-aanvraag 3 modules: behandeling, adjuvante behandeling, lokaal/regionaal recidief

  • December teksten klaar voor commentaarfase

Vagina

(UMCU)

(2018/2019)

Eleonora van Dorst

Aanvraag voor 4 modules: diagnostiek, initiële behandeling, lokaal/locoregionaal recidief, metastasen

  • Nog starten , veel linken naar Vulva/cervix

VIN

(Erasmus)

(2018/2019)

Eva Maria Roes

Aanvraag voor 3 modules: diagnostiek, initiële behandeling, follow up

  • December teksten klaar voor commentaarfase

Erf. en familiair ovariumcarcinoom

(UMCG)

(2019-2021)

Marian Mourits

Aanvraag voor 3 modules: DNA-onderzoek op tumormateriaal, aanpassing verwijscriteria, uitbreiding van het diagnostisch panel

  • December teksten klaar voor commentaarfase

CIN

(GOZON)

(2019-2021)

Ruud Bekkers

Aanvraag voor 3 modules: follow up, immuun-gecompromiteerden, medicamenteuze behandeling

  • Opstart expertgroep via CRGO – start september

Fertiliteitsbehoud

(CGOA)

(2019-2021)

Christianne Lok/

Ina Beerendonk

Aanvraag voor 2 modules: autotransplantatie van ovariumweefsel na cryopreservatie, procedure terugplaatsen van ovariumweefsel

  • Opstart expertgroep via CRGO – start september

 















 


Gerelateerd nieuws

Uitzaaiingen in het buikvlies: vooruitgang in behandeling, maar prognose blijft slecht

Het proefschrift van Anouk Rijken over buikvliesuitzaaiingen Ruim 3700 patiënten met kanker hebben jaarlijks te maken met uitzaaiingen naar het buikvlies (peritoneale metastasen). Zo'n 20 jaar geleden werd dit als een terminale ziekte beschouwd, zonder effectieve behandelopties. Tegenwoordig is er sprake van een meer proactieve houding vanwege meer beschikbare behandelopties, afhankelijk van de locatie van de primaire tumor. Daarmee ontstond ook een behoefte aan actuele epidemiologische gegevens. Deze staan gebundeld in het proefschrift van Anouk Rijken (Catharina Ziekenhuis / IKNL), die ze op 29 februari verdedigt aan de Universiteit van Maastricht. lees verder

RAINBO MMRd-GREEN-studie: snelle, succesvolle transitie naar nieuwe EU-wetgeving voor klinisch geneesmiddelenonderzoek

twee vrouwen in dagbehandelingsetting, zitten op stoelen en lezen een boekje. vrouw in de voorgrond heeft kort wit haar, vrouw in de achtergrond heeft bruin kroeshaar.

De RAINBO MMRd-GREEN-studie is een klinisch onderzoek naar de werkzaamheid en veiligheid van durvalumab als aanvullende behandeling na een in opzet curatieve operatie bij patiënten met baarmoedercarcinoom. De studie loopt door tot ruim na januari 2025 en moet daarom voldoen aan de nieuwe Europese wetgeving, de Clinical Trial Regulation (CTR). Maar de studie is gestart voordat deze wetgeving van kracht was. Hoofdonderzoeker Judith Kroep vertelt over haar ervaring in de succesvolle transitie van de studie naar de nieuwe wetgeving. Het IKNL-trialbureau ondersteunde de transitie.

lees verder