Twintig organisaties gestart met zelfevaluatie palliatieve zorg

De zelfevaluatie palliatieve zorg is bedoeld voor zorgorganisaties die samenwerken binnen een Netwerk Palliatieve Zorg en die de palliatieve zorg in de eigen organisatie willen verbeteren. De zelfevaluatie is gebaseerd op het Kwaliteitskader palliatieve zorg en bevat vragen die een organisatie helpt een beeld te krijgen van de palliatieve zorg door middel van zelfreflectie. De zelfevaluatie zegt niets over de kwaliteit van de verleende palliatieve zorg.

Sinds het najaar 2018 is de zelfevaluatie beschikbaar. Op dit moment zijn twintig organisaties gestart en hebben diverse organisaties interesse getoond in het uitvoeren van een zelfevaluatie. De werkgroep ontvangt regelmatig via de netwerkcoördinatoren vragen over deze zelfevaluatie. Twee van de meest gestelde vragen zijn:

Waarom gaan IKNL en Fibula een overeenkomst aan met een zorgorganisatie die de digitale zelfevaluatie wil gebruiken?

Een organisatie legt gegevens vast in een digitale applicatie en heeft er recht op te weten waar dat gebeurt en wat er mee gebeurt. Daarnaast wil PZNL betrokkenheid vanuit bestuur / directie stimuleren, zodat organisaties wat met de uitkomsten doen en deze niet ergens verdwijnen of alleen bij betrokken zorgverleners blijven. De gegevens die in de applicatie staan worden uiteraard vertrouwelijk behandeld. Ze worden nooit herleidbaar gebruikt. Als ze worden gebruikt, is het voor wetenschappelijk onderzoek en statistiek binnen de palliatieve zorg, het eventueel uitvoeren van een benchmark of bij het op verzoek van organisaties uitvoeren van eventuele audits. De gegevens zijn van de zorgorganisatie zelf en zullen nooit aan derden worden verstrekt.

Het voordeel van het gebruik van de digitale applicatie is dat de ingevoerde gegevens eenvoudig door de zorgorganisatie terug te vinden zijn en dat een zelfevaluatie na een aantal jaar kan worden herhaald. Hierdoor is vergelijking met een eerdere zelfevaluatie mogelijk. Meer informatie over de zelfevaluatie en de overeenkomst is te lezen in de factsheet Zelfevaluatie. Deze is ook op te vragen bij de netwerkcoördinator.

Waarom zijn niet alle domeinen van het kwaliteitskader opgenomen in de zelfevaluatie?

Het kwaliteitskader, gaat in zijn geheel in op alle aspecten van palliatieve zorg. Om handvatten te bieden voor toepassing in de praktijk, zijn uit het Kwaliteitskader palliatieve zorg acht essenties geselecteerd. Met implementatie van deze essenties wordt optimaal aandacht geschonken aan de belangrijkste waarden, wensen en behoeften van patiënten, zoals die uit onderzoek naar voren zijn gekomen. Deze acht essenties behoeven daarom prioriteit. Zie ook het Factsheet Essenties kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland. De zelfevaluatie sluit hierop aan.

Meer informatie

Meer informatie is verkrijgbaar bij de netwerkcoördinatoren en de regio-adviseur of Angelique de Wit, Marieke Giesen en Mirjam Jansen (de landelijke werkgroep Zelfevaluatie) via zelfevaluatiepz@iknl.nl.

Gerelateerd nieuws

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van kankerpatiënten in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom kankerpatiënten: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder

Oproep: doe mee aan de korte peiling palliatieve zorg!

peiling palliatieve zorg 2024

Bent u verzorgende, verpleegkundige of arts of werkt u als professional in het sociaal domein? Dan nodigen wij u uit om mee te doen aan een korte tweejaarlijkse peiling om inzicht te krijgen in uw ervaringen, kennis en opvattingen over twee belangrijke thema’s binnen de palliatieve zorg: markering en proactieve zorgplanning. Daarmee bedoelen we het herkennen van patiënten in de palliatieve fase en het voeren van gesprekken met patiënten en naasten over hun waarden, wensen, behoeften en behandelgrenzen. 

 

lees verder