Knelpunten covid-19 en kanker voor Tweede Kamer

NFK, KWF, IPSO en IKNL gaven gezamenlijk en op verzoek van de Tweede Kamer aan wat momenteel de nijpende gevolgen van COVID-19 voor patiënten met kanker zijn. Zij vragen de leden van de vaste kamercommissie VWS om deze actuele knelpunten bij minister van Rijn onder de aandacht te brengen. Hieronder leest u de gezamenlijke reactie. 

De gevolgen van COVID-19 voor (toekomstige) patiënten met kanker zijn groot.

  • Het aantal kankerdiagnoses nam tijdelijk met een derde af en trekt nu gelukkig weer aan. Maar voor veel patiënten met kanker is de behandeling hierdoor vertraagd gestart;
  • De bevolkingsonderzoeken naar darm-, baarmoederhals-, en borstkanker zijn tijdelijk stopgezet;
  • De behandeling van veel patiënten met kanker is uitgesteld. Ongewis is wanneer zij en de nieuwe groep patiënten met kanker (verder) worden behandeld;
  • Patiënten met kanker durven niet naar het ziekenhuis, terwijl dit in acute situaties fatale gevolgen kan hebben;
  • Patiënten met kanker durven niet naar de huisarts omdat zij bang zijn het COVID-19 virus op te lopen;
  • Uitstel van behandeling en uitstel van controle zorgen bij patiënten met kanker voor angst en andere psychologische druk.

Nu de behandeling van patiënten weer start vragen IKNL, IPSO, KWF en NFK aandacht voor de late effecten (door uitstel van) de behandeling en andere consequenties voor patiënten die leven met- en na kanker.

Zoals;

  • Nazorgvoorzieningen voor mensen met kanker, zoals inloophuizen, zijn fysiek gesloten.* Deze patiënten missen nu de psychosociale zorg en het directe contact met lotgenoten dat daar geboden wordt;
  • Kankeronderzoek is tijdelijk stopgezet. Er worden geen patiënten geïncludeerd;
  • Psychische klachten worden minder behandeld;
  • Het uitstel van de behandeling van patiënten met kanker heeft fysieke gevolgen. Pas later wordt duidelijk wat dat voor hen betekent.
  • Evenementen waarbij sponsorgeld voor onderzoek naar kanker wordt ingezameld gaan niet door. Zo vinden de Roparun, Alpe d' HuZes en andere inzamelingsacties niet plaats. Miljoenen Euro’s  voor kankeronderzoek worden hierdoor misgelopen.

Wij zouden het op prijs stellen als u de minister op deze punten wilt attenderen, zodat patiënten met kanker ook morgen weer de best mogelijke behandeling kan worden geboden.

 

* psychologische zorg is beschikbaar, waarbij opties als beeldbellen voor zowel intake en behandelingen ingezet kunnen worden. 

Gerelateerd nieuws

Weinig invloed covid-19 op de overleving van kankerpatiënten

echtpaar in ziekenhuis

Ook de afgelopen jaren zijn de overlevingskansen van kankerpatiënten gestaag gestegen. De 5-jaarsoverleving steeg van 64% voor patiënten met een diagnose in 2010-2014 naar 67% voor patiënten met een diagnose in 2015-2019. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie van IKNL. Ook bij patienten die de diagnose tijdens de covid-19-jaren 2020-2021 kregen, lijkt de 2-jaarsoverleving licht toegenomen: 76%. Dit was 1% hoger dan van patiënten met een diagnose in 2015-2019 (75%).  

lees verder

Vaccinatie tegen COVID geeft bij patiënten met kanker dezelfde afweerreactie en is veilig

COVID vaccinatie patiënt

COVID-vaccinatie geeft patiënten die worden behandeld voor een solide tumor met chemo- en/of immunotherapie een goede afweerreactie. De bijwerkingen van de vaccinatie zijn bij hen niet ernstiger dan bij een controlegroep. Dit hadden onderzoekers al snel aangetoond na het begin van hun onderzoek Vaccination against cOvid In CancEr oftewel VOICE. Dit bemoedigende resultaat is nu bevestigd in een follow-up. IKNL speelt een grote rol bij de uitvoering van VOICE.

lees verder