Landelijke kwaliteitsregistratie BlaZIB nadert inclusie totaal aantal patiënten

Landelijke kwaliteitsregistratie BlaZIB nadert inclusie totaal aantal patiënten

Inmiddels zijn van ongeveer 5.000 patiënten met blaaskanker (CIS, T1 en hoger) uitgebreide data verzameld over patiënt- en tumorkenmerken, diagnostiek en behandeling in het kader van BlaaskankerZorg In Beeld (BlaZIB). Doel is inzicht te geven in verschillende aspecten van de blaaskankerzorg in Nederland en aangrijpingspunten te identificeren om deze zorg waar mogelijk te verbeteren. Voor de zomer verwachten IKNL-onderzoekers het totale aantal van 6.000 patiënten te includeren.

In BlaZIB wordt aanvullend ook informatie vastgelegd over recidieven en ziekteprogressie tot twee jaar na diagnose. Deze dataverzameling wordt in het voorjaar van 2022 afgerond. Daarnaast wordt in BlaZIB van een deel van de patiënten ook informatie verzameld over de gezondheid en kwaliteit van leven. Alleen patiënten die zijn gediagnosticeerd in een ziekenhuis dat deelneemt aan dit onderdeel van BlaZIB, zijn hiervoor uitgenodigd.

Ongeveer 1.700 patiënten hebben de eerste vragenlijst vlak na de diagnose ingevuld, van wie 70% inmiddels ook de tweede vragenlijst (circa zes maanden later) heeft ingevuld. De verwachting is dat het absolute aantal respondenten op de tweede vragenlijst nog iets zal oplopen, omdat nog niet alle patiënten zijn uitgenodigd voor dit meetmoment.

Onderzoeksvragen

Op basis van de data die tot dusver beschikbaar zijn, worden momenteel diverse onderzoeksvragen onderzocht, waaronder:

  • Is er een optimum in cystectomievolume in relatie tot postoperatieve sterfte?
  • Wordt de overleving beïnvloed door de ziekenhuisspecifieke kans op het krijgen van een cystectomie?
  • Wat is het risico op ernstige complicaties na eenmalige blaasinstallatie bij laag risico blaaskanker?
  • Welke factoren gerelateerd aan het MDO bepalen of patiënten met spierinvasieve blaaskanker curatief worden behandeld?
  • Beïnvloedt nodale upstaging na radicale cystectomie de overleving?

Nieuwsbrieven voor patiënten

Patiënten die deelnemen aan BlaZIB door vragenlijsten in te vullen, worden via een nieuwsbrief en via de website www.BlaZIB.nl op de hoogte gehouden van de voortgang van de dataverzameling en het onderzoek dat met deze data wordt gedaan. Onlangs is de meest recente versie van de nieuwsbrief gepubliceerd met daarin de eerste beschrijving van de resultaten van BlaZIB. Deze nieuwsbrief (evenals de eerdere nieuwsbrieven) zijn te vinden op www.BlaZIB.nl/nieuws.

Gerelateerd nieuws

Promotieonderzoek toont aanzienlijke variatie blaaskankerzorg Nederland

cover proefschrift blaaskanker Lisa van Hoogstraten

Het creëren van een solide basis voor aanbevelingen om de zorg voor patiënten met blaaskanker te verbeteren. Dat is de doelstelling van het proefschrift ‘Blaaskankerzorg in Nederland; zijn richtlijnen en praktijk met elkaar in harmonie?’ van IKNL-onderzoeker Lisa van Hoogstraten. Samen met collega’s onderzocht ze de afgelopen jaren diverse aspecten van de blaaskankerzorg in Nederland door de variatie tussen ziekenhuizen te beoordelen, onderliggende factoren te identificeren en het effect van de variatie op de klinische uitkomsten en de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven van patiënten te evalueren.

lees verder

Veel ruimte voor verbetering in toepassing neoadjuvante chemotherapie bij spierinvasieve blaaskanker

Arm vrouw met infuus chemotherapie

Uit onderzoek blijkt dat er grote ziekenhuisvariatie bestaat in het gebruik van neoadjuvante chemotherapie bij patiënten met spierinvasieve blaaskanker. Dit lijkt impact te hebben op de overleving van de patiënt. De variatie kan voor een deel worden gereduceerd door betere naleving van de richtlijnen voor patiënten met stadium T3-4a blaaskanker en door kritische herevaluatie van de richtlijnen op basis van toekomstig wetenschappelijk onderzoek voor patiënten met stadium T2 blaastumoren. De onderzoekers hopen dat de studie leidt tot meer eenduidig beleid.

lees verder