Leven met blaas- of nierkanker is blij met aandacht blaaskankermaand

Leven met blaas- of nierkanker is blij met aandacht blaaskankermaand

Patiëntenvereniging Leven met blaas- of nierkanker is blij met de aandacht van IKNL voor de blaaskankermaand. Dat is nog steeds hard nodig, want deze vorm van kanker is relatief onbekend. De overleving is niet verbeterd, het aantal onderzoeken blijft achter en klinische impact van de resultaten is beperkt.

De plannen die Leven met blaas- of nierkanker had voor de blaaskankermaand zijn in verband met COVID-19 verplaatst naar het einde van het jaar. Via publieksacties gaat de patiëntenvereniging wijzen op het belang van tijdige diagnostiek en mensen informeren over belangrijke ‘weetjes’ over blaaskanker.

Verder worden er in de ziekenhuizen bijeenkomsten georganiseerd voor patiënten en naasten. Ook zullen er een aantal podcasts/video’s worden gemaakt. Leven met blaas- of nierkanker werkt hierbij samen met de World Bladder Patients Coalition (WBCPC) die in mei via sociale media wereldwijd aandacht vraagt voor patiënten met blaaskanker.

 

 

Gerelateerd nieuws

Promotieonderzoek toont aanzienlijke variatie blaaskankerzorg Nederland

cover proefschrift blaaskanker Lisa van Hoogstraten

Het creëren van een solide basis voor aanbevelingen om de zorg voor patiënten met blaaskanker te verbeteren. Dat is de doelstelling van het proefschrift ‘Blaaskankerzorg in Nederland; zijn richtlijnen en praktijk met elkaar in harmonie?’ van IKNL-onderzoeker Lisa van Hoogstraten. Samen met collega’s onderzocht ze de afgelopen jaren diverse aspecten van de blaaskankerzorg in Nederland door de variatie tussen ziekenhuizen te beoordelen, onderliggende factoren te identificeren en het effect van de variatie op de klinische uitkomsten en de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven van patiënten te evalueren.

lees verder

Veel ruimte voor verbetering in toepassing neoadjuvante chemotherapie bij spierinvasieve blaaskanker

Arm vrouw met infuus chemotherapie

Uit onderzoek blijkt dat er grote ziekenhuisvariatie bestaat in het gebruik van neoadjuvante chemotherapie bij patiënten met spierinvasieve blaaskanker. Dit lijkt impact te hebben op de overleving van de patiënt. De variatie kan voor een deel worden gereduceerd door betere naleving van de richtlijnen voor patiënten met stadium T3-4a blaaskanker en door kritische herevaluatie van de richtlijnen op basis van toekomstig wetenschappelijk onderzoek voor patiënten met stadium T2 blaastumoren. De onderzoekers hopen dat de studie leidt tot meer eenduidig beleid.

lees verder