SONCOS neemt de regie in onderhoud oncologische richtlijnen

SONCOS neemt de regie in onderhoud oncologische richtlijnen

SONCOS heeft de regie genomen in de ontwikkeling en het onderhoud van oncologische richtlijnen. Daarmee verandert de rol van IKNL. SONCOS-voorzitter prof. dr. Marcel Verheij en IKNL-voorzitter prof. dr. Thijs Merkx (beiden werkzaam in het Radboudumc Nijmegen) vertellen dat de toekomstige organisatie en rolverdeling nog moeten worden uitgewerkt, maar dat dit een gezamenlijk traject is. SONCOS wil gebruik blijven maken van de bestaande expertise en structuren voor richtlijnonderhoud, met steun van VWS, de Federatie Medisch Specialisten en IKNL.

Thijs Merkx juicht toe dat SONCOS de regie neemt over de oncologische richtlijnen. IKNL heeft altijd slechts een ondersteunende en coördinerende rol gehad bij richtlijnontwikkeling, maar is niet verantwoordelijk voor de inhoud van richtlijnen. ‘Die verantwoordelijkheid ligt bij het medisch domein. Daarom vind ik het goed en terecht dat SONCOS dit nu oppakt. Want SONCOS is per definitie multidisciplinair, net als de oncologie. Overigens moeten in de nieuwe opzet ook de paramedische disciplines worden aangehaakt.’

Knelpunten in onderhoud
Als knelpunt bij het onderhoud van richtlijnen noemt Merkx de snelle ontwikkelingen in oncologische technieken en behandelopties. Dagelijks verschijnen honderden nieuwe oncologische publicaties met mogelijke impact op een richtlijn. Dat maakt het bijhouden van richtlijnen steeds complexer.

‘Bij IKNL merkten we dat een herziening in een richtlijn soms al achterhaald was voordat aanpassingen waren geaccordeerd en geïmplementeerd. Daarom willen wij het liefst naar een andere ondersteuning van richtlijnonderhoud: meer technisch ondersteund met ICT en algoritmes, waarmee de behandeling van subgroepen patiënten beter is weer te geven’, aldus Thijs Merkx.

 

Gerelateerd nieuws

Stichting PZNL neemt de rol van procesbegeleider richtlijnen over van IKNL

Herziening richtlijnen palliatieve zorg naar PZNL Per 1 januari 2024 neemt stichting PZNL de procesbegeleiding voor de ontwikkeling van nieuwe palliatieve zorg-richtlijnen voor haar rekening in plaats van IKNL. Dat betekent dat zij de revisie van bestaande richtlijnen op het gebied van palliatieve zorg op zich nemen evenals de onderhoud- en beheerfase. In deze rol heeft stichting PZNL de taak om tot 2026 het Meerjarenplan Richtlijnen Palliatieve Zorg af te ronden. lees verder

Promotieonderzoek toont aanzienlijke variatie blaaskankerzorg Nederland

cover proefschrift blaaskanker Lisa van Hoogstraten

Het creëren van een solide basis voor aanbevelingen om de zorg voor patiënten met blaaskanker te verbeteren. Dat is de doelstelling van het proefschrift ‘Blaaskankerzorg in Nederland; zijn richtlijnen en praktijk met elkaar in harmonie?’ van IKNL-onderzoeker Lisa van Hoogstraten. Samen met collega’s onderzocht ze de afgelopen jaren diverse aspecten van de blaaskankerzorg in Nederland door de variatie tussen ziekenhuizen te beoordelen, onderliggende factoren te identificeren en het effect van de variatie op de klinische uitkomsten en de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven van patiënten te evalueren.

lees verder