kaart van Europa in wit en grijstinten, met daaroverheen een in zwart weergegeven netwerk met kleine zwarte en grote lichtblauwe puntjes waar lijnen samenkomen.

Presentatie 'Rare Cancer Agenda 2030' in Europees Parlement

Het project Joint Action on Rare Cancers (JARC) is afgesloten met de presentatie van de ‘Rare Cancer Agenda 2030’ in het Europees Parlement. Vierendertig partijen uit 18 lidstaten hebben de laatste drie jaar bijgedragen aan het ontwikkelen van concrete handvatten om de uitkomsten en ongelijkheden voor alle Europese patiënten met een zeldzame kanker te verminderen. Het project levert tien gedragen en innovatieve aanbevelingen op voor de zeldzame kankers op het gebied van kwaliteit van zorg, onderzoek, onderwijs, diagnostiek en behandeling. 

Tijdens slotbijeenkomst in het Europees Parlement zijn de aanbevelingen uit de JARC, 'Rare Cancer Agenda 2030', gepresenteerd. Deze aanbevelingen kunnen via de Europese Referentie Netwerken (ERN’s) voor zeldzame kankers in alle lidstaten geïmplementeerd worden.

Aanbevelingen

De tien aanbevelingen vanuit de JARC: 

  1. Rare cancers are the rare disease of oncology 

  2. Rare cancers should be monitored 

  3. Health systems should exploit networking 

  4. Medical education should exploit and serve healthcare networking 

  5. Research should be fostered by networking and should take into account an expected higher degree of uncertainty 

  6. Patient-physician shared clinical decision-making should be especially valued 

  7. Appropriate state-of-the-art instruments should be developed in rare cancer 

  8. Regulation on rare cancers should tolerate a higher degree of uncertainty 

  9. Policy strategies on rare cancers and sustainability of interventions should be based on networking 

  10. Rare cancer patients should be engaged

Europese referentienetwerken voor zeldzame kankers

Om de kwaliteit van zorg voor patiënten met zeldzame kanker binnen Europa te verbeteren, zijn in 2017 Europese referentienetwerken (ERN) opgericht. Het uitgangspunt is dat alle patiënten met een zeldzame kanker gelijke kansen krijgen, onafhankelijk waar in Europa zij wonen. De ERN’s zijn virtuele netwerken van zorgverleners in Europa. 

Voor de zeldzame kankers zijn er vier ERN’s: 

Netwerk van Netwerken

Het doel van de verschillende ERN’s voor zeldzame kanker is dat iedere Europese staatsburger toegang heeft tot dezelfde (hoge) kwaliteit van zorg. Daarmee valt of staat het functioneren van een ERN met het wel dan niet hebben van een goed landelijk netwerk voor patiënten met een zeldzame kanker. Uit een inventarisatie die is uitgevoerd door de Organisation of European Cancer Institutes (OECI) en IKNL blijkt dat de organisatie van nationale netwerken zeer uiteenloopt. Zo zien we dat in zo’n 30% van de Europese lidstaten er geen netwerken voor patiënten met een zeldzame kanker zijn. Bij de 60% van de Europese lidstaten die wel netwerken voor patiënten met een zeldzame kanker hebben ontwikkeld, is er niet voor alle soorten zeldzame kanker een netwerk beschikbaar. 

Het succes van de integratie van ERN’s voor zeldzame kanker wordt mede bepaald door het bestaan van netwerken voor patiënten met een zeldzame kanker op lidstaat niveau. In dit perspectief heeft elke Europese lidstaat de verantwoordelijkheid om nationale netwerken voor zeldzame kanker te ontwikkelen. Alleen zo hebben alle Europese burgers toegang tot hetzelfde expertiseniveau in heel Europa. 

Voor het borgen van de kwaliteit van deze netwerken zijn binnen de JARC standaarden ontwikkeld. Deze standaarden kunnen voor de verschillende lidstaten als handvatten dienen om netwerken te ontwikkelen. Het ontwikkelen van uniforme netwerkstandaarden dient bij te dragen aan de toegang tot hoge kwaliteitszorg voor alle patiënten met een zeldzame kanker in Europa. Uiteindelijk zou dit moeten leiden tot een netwerk van netwerken.

Contact

Neem voor vragen en opmerkingen contact op met Saskia Duijts, senior onderzoeker, of Ria de Peuter, senior adviseur.

Gerelateerd nieuws

Actie nodig voor gelijke zorg voor mensen met een zeldzame vorm van kanker

Eline, een witte vrouw met blond haar, presenteert achter een katheder in de aula van de Radboud Universiteit

Nieuw onderzoek brengt verschillen en behoeften in kaart

 

De impact van een kankerdiagnose is enorm, maar een diagnose zeldzame kanker brengt nog een aantal extra problemen met zich mee. Lagere overlevingskans; langer diagnostisch traject; minder behandelopties; gebrek aan informatie, kennis en kunde: een greep uit de problemen waar mensen met een zeldzame kanker mee te maken kunnen krijgen. Betere ondersteuning aan patiënten, gericht beleid op zeldzame kankerproblematiek en financiering voor meer en uitgebreider onderzoek zijn daarom noodzaak, aldus IKNL-onderzoeker Eline de Heus, die 29 februari (zeldzame ziektedag) haar proefschrift ‘Rare versus common cancers in the Netherlands’ verdedigde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. 

 

Foto: Theo Hafmans Fotografie

lees verder

ENQUIRE: Impact op kwaliteit van leven van diagnose zeldzame kanker versus veelvoorkomende kanker

Beeld over de schouder van persoon met rood t-shirt, 2 andere personen zijn zichtbaar. Alleen de onderste helft van hun gezichten zijn in beeld.

De impact van een kankerdiagnose is enorm. Eline de Heus (IKNL) en collega’s onderzochten in een focusgroepstudie (ENQUIRE) in welke mate en op welke manier behoeften, ervaringen en kwaliteit van leven verschillen tussen personen met een zeldzame kanker ten opzichte van personen met een veelvoorkomende kanker. De Heus en collega’s wijzen erop dat zorgverleners zich bewust moeten zijn van de verschillen tussen deze patiënten en dat zij hun zorg waar nodig daarop moeten aanpassen.

lees verder