Persberichten

Overleving van kankerpatiënten vijf jaar na diagnose stijgt met ongeveer 1% per jaar

De overleving vijf jaar na een diagnose kanker is gestegen naar 65%. Dat blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie op basis van het diagnosejaar 2013 en de overleving in 2018. Een jaar eerder was de relatieve overleving na 5 jaar nog 64%. Deze 5-jaarsoverleving van patiƫnten met kanker stijgt met gemiddeld ongeveer 1% per jaar, dankzij verbeterde diagnostiek en behandelingen. Helaas blijft de overleving van een aantal kankersoorten laag, zoals maagkanker en alvleesklierkanker.

lees verder

De impact van kanker reduceren door slim en veilig data combineren

TNO en Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) slaan de handen ineen en gaan samenwerken op het gebied van innovatieve AI-oplossingen voor de zorg. Daarmee komen nieuwe, betere manieren beschikbaar om uit steeds grotere hoeveelheden data inzichten te genereren die helpen om de impact van kanker te reduceren. De samenwerking werd beklonken tijdens een gezamenlijke sessie.

lees verder

IKNL realiseert eerste open source oplossing van de Personal Health Train

Ontwikkelaars en data scientists van IKNL hebben een software-oplossing ontwikkeld voor de Personal Health Train, een manier om te leren van data zonder deze data te verplaatsen. Zo is het mogelijk om complexe algoritmes uit te voeren op data die beheerd worden door verschillende organisaties, waarbij de privacy beschermd is. Daarnaast richtte IKNL een open source community op waardoor andere partijen kunnen deelnemen aan de (door)ontwikkeling van de oplossing of daarvan gebruik kunnen maken. 

lees verder

Informatie over leefstijl helpt kankerpatiënt

Mensen die na darmkanker meer bewegen en gezonder eten, ervaren een betere kwaliteit van leven dan hun lotgenoten die dit niet doen. Patiƫnten krijgen echter vaak geen of weinig voorlichting over leefstijl en voeding. Niet verwonderlijk, want zorgprofessionals zijn meestal ook niet getraind om leefstijladvies te geven. Dat blijkt uit het promotie-onderzoek van Merel van Veen bij Wageningen University en Integraal Kankercentrum Nederland.

lees verder

Thijs Merkx nieuwe bestuurder IKNL

Prof. dr. Thijs Merkx wordt de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Merkx is hoogleraar mond-, kaak-, en aangezichtsoncologie bij het Radboudumc. Hij was eerder zes jaar voorzitter van de Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren (NWHHT) waar de gespecialiseerde centra voor hoofd-hals oncologie in vertegenwoordigd zijn en die als doel heeft om de kwaliteit van de hoofd-hals oncologische zorg te bevorderen. Binnen het Radboudumc heeft hij gedurende meerdere jaren vanuit verschillende functies een grote bijdrage geleverd aan het kwaliteits- en veiligheidsbeleid.

lees verder

Aantal gevallen van kanker in dertig jaar verdubbeld

Het jaarlijkse aantal mensen dat de diagnose kanker krijgt is de afgelopen drie decennia verdubbeld, van 56.000 in 1989 naar 116.000 in 2018. Dat blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie. De stijging wordt met name verklaard doordat de bevolking sterk is gegroeid en dan vooral het aantal ouderen, bij wie kanker het meeste voorkomt. Gecorrigeerd voor de toename van de gemiddelde leeftijd, steeg het percentage mensen dat kanker krijgt tussen 1989 en 2011 gestaag en is sindsdien op hetzelfde niveau gebleven. Huidkanker is hierop een uitzondering, er is met name in het laatste decennium een sterke stijging in het aantal mensen dat huidkanker krijgt.

lees verder