organisatie

Mirjam Roelofs - Leuverink datamanager

Mirjam_website‘Registreren is een vak apart!’

‘Ik ben opgeleid tot verpleegkundige; ik volgde de in-service-A-opleiding in het Medisch Spectrum Twente. Ik heb na mijn opleiding gewerkt in het ziekenhuis en bij de thuiszorg. Bij de thuiszorg was ik een jaar lang teamleider, waardoor ik leerde omgaan met groepsprocessen, projectmatig werken en kwaliteitsbewaking. Omdat kanker als werkveld me interesseerde en ik een baan met regelmatige werktijden zocht, solliciteerde ik bij IKNL. Nu heb ik me als het ware gespecialiseerd in de oncologie en werk ik mee aan de ontwikkelingen op dat gebied.

Als datamanager-c haal ik cijfers en andere informatie uit medische dossiers; al die informatie over tumoren van patiënten leggen ik en mijn collega’s vast in een database. Dat registreren gebeurt al meer dan 30 jaar in alle ziekenhuizen in Nederland. Zo is een schat aan informatie over kanker ontstaan, waarmee onze en andere onderzoekers, (epidemiologisch) onderzoek doen. Iedere afzonderlijke registratie moet correct zijn en zo compleet mogelijk. Dat lijkt simpel, maar vaak is het echt puzzelwerk. Naast kennis van anatomie en pathologie, heb ik veel aan eigenschappen als nauwkeurig werken, goed interpreteren en goed combineren. Voor ik überhaupt aan het werk kon, volgde ik intern eerst een pittige opleiding.

In toenemende mate werken we samen in landelijke projecten. Erg leuk, omdat je daardoor veel collega’s in het leert kennen, veel ideeën opdoet en veel leert. Verder krijg ik voldoende ruimte en mogelijkheden om me persoonlijk te ontwikkelen.

Als datamanager-c heb ik een aantal extra taken. Ik heb een aandachtsgebied (gynaecologische tumoren) waarvoor ik intern vraagbaak ben. Ik ben lid van de werkgroep Kwaliteit, waarbij we steeds zoeken naar verbeterpunten in het registratieproces. De betrouwbaarheid van onze database is groter als we op uniforme wijze registreren. Doordat alle datamanagers dezelfde interne (bij)scholing krijgen, bereiken we dit. Ik geef zelf ook scholing aan nieuwe collega’s en begeleid hen in de praktijk. Het geeft veel voldoening mijn eigen kennis over te kunnen dragen.
nieuwsbrieven
U kunt zich abonneren op de nieuwsbrieven van IKNL via onderstaande knop.

informatie
Vragen? Neem contact op met IKNL
t 088 234 60 00

volg ons: