een donkerblauwe kalender die afrolt van links naar rechts als een loper, met de datum 25 januari 2025 uitgelicht

IKNL-Trialbureau ontzorgt bij complexe EU-regelgeving

Het IKNL-trialbureau ondersteunt onderzoekers bij het opzetten en uitvoeren van klinisch (geneesmiddelen)onderzoek in het oncologisch veld. Naast ons standaardpakket aan diensten, bieden we nu ook ondersteuning bij het implementeren van de Clinical Trials Regulation (CTR), EU-wetgeving waar alle geneesmiddelenstudies die tot na 30 januari 2025 doorlopend aan moeten voldoen. Zo kunnen onderzoekers zich daadwerkelijk focussen op onderzoek, in plaats van op complexe regelgeving.

Nieuw: support bij uitvoering van de CTR

Vanaf nu biedt het trialbureau ook ondersteuning bij de overgang naar de nieuwe Europese wetgeving voor geneesmiddelenstudies, voor meerdere onderzoeken én indien gewenst op locatie. We bevinden ons namelijk in een transitieperiode: geneesmiddelentrials die onder de oude wetgeving zijn opgestart maar pas na 30 januari 2025 worden afgerond, moeten worden overgezet naar de CTR.

European Clinical Trial Regulation (CTR) is de nieuwe Europese wetgeving die klinisch onderzoek met geneesmiddelen in de Europese Unie (EU) regelt. De CTR heeft tot doel:

  • het vereenvoudigen en versnellen van klinisch onderzoek met geneesmiddelen binnen de EU, zodat nieuwe behandelmogelijkheden eerder beschikbaar komen
  • de EU aantrekkelijk houden voor opdrachtgevers van klinisch geneesmiddelenonderzoek
  • het borgen van (onder andere) privacy, belangen van patiënten en correcte uitvoering van wetenschappelijk onderzoek

Meer informatie over de CTR

Voor de CTR is een systeem ontwikkeld (CTIS) waarin indieningen, goedkeuringen en bijvoorbeeld communicatie over een studie kan worden opgenomen. Omdat er over de toepassing van de CTR nog veel moet worden uitgekristalliseerd, geldt er een overgangsperiode:

  • 1e jaar: initiële aanvraag volgens de oude en nieuwe wetgeving (CTR) is nog toegestaan
  • 2e en 3e jaar: alle initiële aanvragen volgens de CTR
  • 4e jaar en daarna: alle lopende geneesmiddelenstudies moeten voldoen aan de vereisten van de CTR

(bron: website CCMO)

Twijfelt u of een lopende studie onder de CTR valt? Dit kunt u navragen bij de centrale medisch-ethische commissie die uw studie heeft goedgekeurd. Of raadpleeg de de Clinical Trials Decision Tool van de CCMO. Op 30 januari 2025 moeten alle lopende studies in de CTIS zijn aangemeld én goedgekeurd. Rekening houdend met de geldende beoordelingstermijnen, adviseren wij om uw studie uiterlijk in oktober 2024 om te zetten. De CTR-transitie is een arbeidsintensief proces waar wij u graag bij helpen, van een training op maat tot aan studiegerichte support bij de uitvoering. De instapkosten zijn laag, dus dat hoeft geen belemmering te zijn.

Wat kan het trialbureau voor u doen?

Het IKNL-trialbureau biedt professionele ondersteuning bij klinische studies, gestoeld op jarenlange ervaring en up-to-date kennis. Het trialbureau heeft een landelijk netwerk, is onafhankelijk en werkt zonder winstoogmerk. Onderzoekers schakelen het trialbureau in voor (gesubsidieerde) diensten, waaronder:

  • Projectmanagement
  • Centrale en/of lokale indieningen
  • Lokaal datamanagement
  • Centraal datamanagement
  • Monitoring
  • Op maat ondersteuning bij het afnemen van kwaliteitvanlevenvragenlijsten
  • Meer informatie over onze diensten

Meer weten?

Doordat ons trialbureau taken uit handen neemt, loopt uw onderzoek soepel en volgens wet- en regelgeving. Wij gaan graag in gesprek over de ondersteuningsmogelijkheden voor uw nieuwe of lopende (geneesmiddelen)onderzoek. Ook het wetenschapsbureau van uw ziekenhuis kan bij ons terecht voor studie-overstijgende ondersteuning bij CTR-transities. Bel gerust via 088 234 6500 of stuur een mail naar het trialbureau.

Gerelateerd nieuws

Behandeling stadium II-III niet-kleincellig longcarcinoom gaat flink op de schop

man luistert muziek tijdens immunotherapie Bijna 3.000 mensen krijgen jaarlijks de diagnose stadium-II-III niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC). De behandeling van deze groep patiënten gaat sterk veranderen met de komst van nieuwe opties in de behandelrichtlijnen: adjuvante doelgerichte therapie bij patiënten met een EGFR-mutatie, adjuvante immunotherapie bij patiënten met een hoge PD-L1-waarde en inductiechemo-immunotherapie bij resectabele tumoren. Daarbij wordt het essentieel om al preoperatief weefsel te verkrijgen om moleculaire diagnostiek uit te voeren en de PD-L1-score te bepalen. lees verder

Actie nodig voor gelijke zorg voor mensen met een zeldzame vorm van kanker

Eline, een witte vrouw met blond haar, presenteert achter een katheder in de aula van de Radboud Universiteit

Nieuw onderzoek brengt verschillen en behoeften in kaart

 

De impact van een kankerdiagnose is enorm, maar een diagnose zeldzame kanker brengt nog een aantal extra problemen met zich mee. Lagere overlevingskans; langer diagnostisch traject; minder behandelopties; gebrek aan informatie, kennis en kunde: een greep uit de problemen waar mensen met een zeldzame kanker mee te maken kunnen krijgen. Betere ondersteuning aan patiënten, gericht beleid op zeldzame kankerproblematiek en financiering voor meer en uitgebreider onderzoek zijn daarom noodzaak, aldus IKNL-onderzoeker Eline de Heus, die 29 februari (zeldzame ziektedag) haar proefschrift ‘Rare versus common cancers in the Netherlands’ verdedigde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. 

 

Foto: Theo Hafmans Fotografie

lees verder