vrouw verzorgt stervende man

Kerncijfers over palliatieve zorg op één plek verzameld

Actuele, relevante cijfers en toepasbare inzichten beschikbaar stellen zodat de kwaliteit van palliatieve zorg wordt verbeterd. Met dit doel voor ogen hebben PZNL en IKNL de afgelopen maanden gewerkt aan het verzamelen en actualiseren van de kerncijfers over palliatieve zorg. De eerste cijfers zijn inmiddels gepubliceerd op Palliaweb.

Goede palliatieve zorg voor mensen met een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid verbetert de kwaliteit van leven en vermindert klachten zoals angst. Maar hoe ziet goede palliatieve zorg er eigenlijk uit? Verschilt palliatieve zorg in een ziekenhuis van die van palliatieve zorg thuis? En hoeveel mensen verwachten we dat palliatieve zorg nodig gaat krijgen? Als het gaat om palliatieve zorg heeft onze kennis nog veel hiaten. Om de kwaliteit van palliatieve zorg in Nederland te verbeteren willen PZNL en IKNL relevante cijfers verzamelen om hieruit nieuwe, toepasbare inzichten te genereren en deze structureel te publiceren. Daarbij wordt eerst gekeken welke data al beschikbaar is vanuit bestaande bronnen.

Van statisch rapport naar structureel online publiceren en actualiseren

Vorig jaar zijn voor het eerst de kerncijfers palliatieve zorg verzameld en gepubliceerd, toen nog in de vorm van een digitaal rapport. Om medewerkers, beleidsmakers en bestuurders in de zorg continu te voorzien van de meest recente inzichten is het nodig om data te actualiseren en uit te breiden zodra dit mogelijk is. Daarom worden de data vanaf nu structureel gepubliceerd en geactualiseerd op Palliaweb. De kerncijfers zijn handzaam gepubliceerd per onderwerp. Op dit moment zijn de cijfers rondom palliatieve zorg thuis (PaTz), consultatie en ziekenhuizen gepubliceerd. In de loop van 2021 worden daar de inzichten rondom hospicezorg, vrijwillige palliatieve terminale zorg, verwacht overlijden en kwaliteit van sterven aan toegevoegd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Heidi Fransen, onderzoeker bij IKNL.

Gerelateerd nieuws

Oproep: doe mee aan de korte peiling palliatieve zorg!

peiling palliatieve zorg 2024

Bent u verzorgende, verpleegkundige of arts of werkt u als professional in het sociaal domein? Dan nodigen wij u uit om mee te doen aan een korte tweejaarlijkse peiling om inzicht te krijgen in uw ervaringen, kennis en opvattingen over twee belangrijke thema’s binnen de palliatieve zorg: markering en proactieve zorgplanning. Daarmee bedoelen we het herkennen van patiënten in de palliatieve fase en het voeren van gesprekken met patiënten en naasten over hun waarden, wensen, behoeften en behandelgrenzen. 

 

lees verder

Voorkom niet-passende zorg door vroegtijdige inzet gespecialiseerde palliatieve zorg

Arts meet bloeddruk op bij patiënt Een aanzienlijk aantal patiënten met levensbedreigende ziekten zoals kanker ontvangt potentieel niet-passende zorg in de laatste 30 dagen van het leven, zoals spoedeisende hulp-bezoeken, ziekenhuis- of IC-opnames of overlijden in het ziekenhuis. Dit blijkt uit een onderzoek van Manon Boddaert en collega’s, waarover onlangs gepubliceerd werd in het special issue ‘Palliative Care for Patients with Cancer’ van Cancers. Het verbeteren van de kwaliteit van zorg aan het einde van het leven is een prioriteit voor patiënten en hun families en voor de volksgezondheid.  De onderzoekers onderstrepen het belang van vroegtijdige inzet van gespecialiseerde palliatieve zorg in complexe sitaties als integraal onderdeel van de reguliere zorg. lees verder