B-learning palliatieve zorg geeft ondersteuning bij trainen van generalisten

Er is een nieuw blended-learning-pakket (b-learning) beschikbaar voor specialisten in de palliatieve zorg/trainer, bijvoorbeeld voor leden van een team palliatieve zorg in het ziekenhuis. Met dit pakket kunnen zij kennis, vaardigheden en verdieping bieden aan generalisten die in aanraking komen met palliatieve zorg. Hiermee is de generalist in staat goede palliatieve zorg te verlenen op de gebieden die in de b-learning aan de orde komen. De b-learning is ontwikkeld door IKNL als lidorganisatie van PZNL en sluit aan op de e-learnings van begingoedzorggoed.nl ontwikkeld door MSD Academy Medical.

De b-learning bestaat uit een handreiking en per workshop een PowerPointpresentatie. Vooraf hebben de deelnemers de e-learning doorlopen. Alle deelnemers hebben op die manier dezelfde basiskennis bij de start van de workshop.

De trainer kan met de b-learning dieper ingaan op onderwerpen waar de deelnemers al kennis mee hebben gemaakt tijdens het volgen van de e-learning. De meerwaarde van de b-learning is het bespreken van specifieke onderwerpen, het behandelen van eigen ingebrachte casussen en het uitwisselen van kennis en ervaring in bijvoorbeeld een multidisciplinaire groepssamenstelling. Op dit moment zijn er zeven onderwerpen beschikbaar, waaronder markering palliatieve fase, gezamenlijke besluitvorming, het slechtnieuwsgesprek en vocht en voeding in de laatste fase.

Meer informatie
Met vragen over de inhoud en werkwijze van B-learning kunt u contact opnemen met Anke van de Vegte, adviseur palliatieve zorg IKNL. Zie ook de handreiking en de PowerPointpresentaties:

Gerelateerd nieuws

Derde pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Oproep proactief gegevens delen in palliatieve fase Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat in september 2024 de derde pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot. lees verder

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van patiënten met kanker in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom patiënten met kanker: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder