Kerncijfers over borstkanker uit de Nederlandse Kankerregistratie

Kerncijfers over de borstkanker zijn samengevat in de folder 'Borstkanker in Nederland, trends 1989 - 2019'. Deze cijfers zijn gebaseerd op gegevens van 30 jaar Nederlandse Kankerregistratie. Een op de zeven vrouwen krijgt in haar leven borstkanker. Een op de 27 vrouwen in Nederland overlijdt aan borstkanker. De gemiddelde overleving is in deze dertig jaar behoorlijk gestegen. Toch is de prognose voor bepaalde groepen borstkankerpatiënten nauwelijks vooruitgegaan, zoals de patiënten met uitgezaaide borstkanker bij diagnose.

Stadium bij diagnose

De meeste patiënten hebben anno 2019 een kleine tumor (stadium I) bij diagnose (40% van de vrouwen en 33% van de mannen). Deze patiënten hebben een goede prognose (95% is nog in leven na 10 jaar).

Driekwart van de patiënten is bij diagnose tussen 50-74 jaar. Dit is tevens de leeftijdsgroep die wordt uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. 53% van de tumoren in deze leeftijdsgroep wordt via het bevolkingsonderzoek ontdekt.

Behandeling

De behandeling en overleving van borstkankerpatiënten is de afgelopen 30 jaar aanzienlijk verbeterd en er is in toenemende mate aandacht voor het voorkomen van overbehandeling. Het percentage patiënten dat behandeld wordt met chemotherapie neemt de laatste jaren af en het aantal okselklierdissecties is drastisch gedaald terwijl het aandeel van de veel minder invasieve schildwachtklierprocedure is gestegen. Ook het aandeel pre-operatief behandelde borstkankerpatiënten is de laatste 10 jaar sterk gestegen. Deze behandeling heeft als voordeel dat er vaker borstsparend geopereerd kan worden en de effectiviteit van de systemische therapie beter bepaald kan worden.

Ondanks deze positieve ontwikkelingen is de prognose voor bepaalde groepen borstkankerpatiënten nauwelijks vooruitgegaan, zoals de patiënten met uitgezaaide borstkanker bij diagnose (stadium IV). 12% van deze patiënten is na 10 jaar nog in leven.

Anno 2019 leven er 119.000 mensen met de gevolgen van (de behandeling van) borstkanker die in de periode van 10 jaar daarvoor is gediagnosticeerd. Deze ex-borstkanker patiënten hebben veel te maken met langdurige klachten, variërend van ernstige vermoeidheid tot problemen met concentratie en (pijn)klachten van de extremiteiten. Dit heeft aanzienlijke impact op de zorg en maatschappij.

Folder

Bekijk de folder 'Borstkanker in Nederland' met trends in incidentie, behandeling en overleving 1989-2019 op basis van de Nederlandse Kankerregistratie. 

 

Monitoring actueler dan ooit

De uitbraak van het  SARS-CoV-2 virus heeft een enorme impact op de kankerzorg. De eerste cijfers voor 2020 laten al grote veranderingen zien. Het monitoren van de trends en de uitkomsten van de zorg met behulp van de Nederlandse Kankerregistratie zal inzicht geven in verlate diagnoses, uitgestelde zorg en de gevolgen hiervan. Zie www.iknl.nl/Covid-19

Gerelateerd nieuws

Kwaliteit borstkankerzorg kan verder verbeteren door samenwerking en onderzoek

Samenwerken aan kwaliteit

Tijdens het lustrumsymposium van het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) op 7 maart 2024 werden cijfers gedeeld over de borstkankerzorg in Nederland. Daarbij werden de cijfers van het AMZ vergeleken met het Nederlands gemiddelde op basis van data uit de Nederlandse Kankerregistratie. De kwaliteit van borstkankerzorg in Nederland is goed. Vanuit het NABON, de NBCA en het IKNL wordt continu gewerkt aan het nog verder verbeteren van deze kwaliteit.

lees verder

Twee toekenningen in KWF themacall 'Smart Measurements Technologies'

Twee projecten kwaliteit van leven borstkanker KWF honoreert binnen de themacall 'Smart Measurements Technologies' twee projecten waar IKNL-onderzoekers nauw bij betrokken zijn. Beide projecten zetten in op het vroegtijdig monitoren van bijwerkingen van chemotherapie voor borstkankerpatiënten. lees verder