portretfoto van Mieke, een witte vrouw met bruin haar in een laag knotje. Ze glimlacht breed, draagt een paars-blauwe top met kleine gekleurde stipjes en staat voor een achtergrond van groene bladeren

Mieke Aarts

senior onderzoeker

Dr. ir. Mieke Aarts is senior onderzoeker en groepsleider binnen het team Public Health & Preventie. Als epidemioloog richt ze haar onderzoek op public health (beschrijvende epidemiologie) en ongelijkheden op het gebied van kanker. Ze doet samen met haar team wetenschappelijk onderzoek naar sociaal-economische verschillen bij diverse aspecten van kanker (o.a. het vóórkomen, (uitkomsten van) de behandeling). Mieke is betrokken bij projecten over geografische en omgevingsfactoren bij kanker en verder houdt zij zich bezig met onderzoek naar de toepassing van radiotherapie.

Na haar studie Voeding en Gezondheid aan Wageningen University & Research kwam Mieke in 2007 in dienst bij IKNL. In 2012 promoveerde ze aan de Erasmus Universiteit op haar proefschrift over sociaal-economische verschillen bij kanker. Daarna heeft zij zich lange tijd beziggehouden met kwaliteit van zorg bij patiënten met longkanker.

Investeren in gerichte preventie loont niet alleen qua aantal diagnoses, druk op de zorg en de kosten op lange termijn. Het is ook noodzakelijk om de gezondheidskloof te verkleinen.

Publicaties

Zie ook

Proefschrift

Nieuws

Nieuwe publicatie onthult verband tussen inkomen en kankerdiagnoses

Kanker en sociaal-economische status Het is bekend dat mensen met een laag inkomen gemiddeld 7 jaar korter leven en 22 jaar eerder een minder goede gezondheid ervaren dan mensen met een hoog inkomen. Dit heeft ook betrekking op het risico op kanker. Vandaag publiceert Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) het eerste deel van een drieluik over sociaal-economische status (SES) en kanker, waarbij SES staat voor de maatschappelijke positie die iemand inneemt vaak gemeten naar inkomen of opleiding. In dit eerste deel wordt de relatie belicht tussen inkomen en kankerdiagnoses en tussen inkomen en het stadium van kanker bij diagnose. lees verder

Aandachtsgebied(en)

Public health, preventie, ongelijkheden, radiotherapie

Contactgegevens

E-mail
LinkedIn