Herstel na kanker

De IKNL-basisrichtlijn Herstel na kanker geeft aanbevelingen voor de nazorg in het eerste jaar na afloop van de behandeling. Uw doel daarbij is niet alleen het detecteren van nieuwe kankermanifestaties, maar ook het signaleren, begeleiden en behandelen van de gevolgen van de kankerbehandeling bij uw patiënt.

Diverse hulpmiddelen
Naast de richtlijn, die u kunt vinden op Oncoline, heeft IKNL allerlei instrumenten om het gebruik van de richtlijn te vergemakkelijken. Daarbij horen onder meer een samenvattingskaart van de richtlijn en een geaccrediteerde nascholing met web-TV via MC tv
Daarnaast hebben we een generiek persoonlijk nazorgplan, tumorspecifieke nazorgplannen voor een aantal tumorsoorten en een checklist die organisaties kunnen gebruiken bij het implementeren van het nazorgplan. De checklist is gebaseerd op het IKNL-project ‘Implementatie nazorgplan oncologie’ waarin het persoonlijk nazorgplan in drie ziekenhuizen is geïmplementeerd.

Meer informatie en ondersteuning
Hebt u vragen neem dan contact op met uw adviseur. In een vrijblijvend gesprek stelt u een programma voor een in-company-adviestraject samen.

Gerelateerd nieuws

Overlevingsverschillen tussen jong-volwassenen en kinderen bij non-hodgkinlymfoom

Non-hodgkinlymfoon

Jongvolwassenen (AYA’s) met non-hodgkinlymfoom hebben slechtere overlevingskansen dan kinderen met dezelfde ziekte, blijkt uit Amerikaanse studies. Is in Nederland ook sprake van zo'n overlevingsverschil? Dat onderzochten Maya Schulpen (Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie) en collega’s van o.a. HOVON en IKNL op basis van cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Zij gaven specifieke aandacht aan de meest voorkomende subtypen: diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL), Burkittlymfoom (BL), T-lymfoblastair lymfoom (T-LBL) en anaplastisch grootcellig lymfoom (ALCL). Uit de studie blijkt dat in Nederland AYA’s met T-LBL en BL slechtere overlevingskansen hebben dan kinderen, maar dat er geen verschil is voor DLBCL.

lees verder

Start implementatieproject Vast Aanspreekpunt Oncologie in de eerstelijnszorg

verpleegkundige met patient

Patiënten met kanker vinden een vast aanspreekpunt in het ziekenhuis erg belangrijk, zo blijkt uit de uitvraag Doneer je Ervaring ‘Kankerzorg is meer dan de medische behandeling’ van de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiënten organisaties (NFK). Om zorg binnen en buiten het ziekenhuis nog beter op elkaar af te stemmen is per 1 mei 2023 het project Vast Aanspreekpunt (VAP) Oncologie in de eerstelijnszorg gestart.

lees verder