Digitale ondersteuning voor PaTz-groepen: pilot met portal

In PaTz-groepen (Palliatieve Thuiszorg) werken zorgprofessionals samen om de afstemming over de zorg voor hun palliatieve patiënten goed te organiseren. Om huisartsen, wijkverpleegkundigen, consulenten palliatieve zorg en andere zorgprofessionals te helpen efficiënter en beter samen te werken is er in Rotterdam een digitaal palliatief zorgregister ontwikkeld, de PaTz-Portal. Er is een pilot gestart waarbij 12 PaTz-groepen de werking van het registratiesysteem gaan testen. Het streven is om na deze pilot vanaf september 2017, de portal toegankelijk te maken voor alle PaTz-groepen in Nederland.

Palliatieve zorg is zorg voor mensen – en hun naasten - die niet meer kunnen genezen. De zorg of behandeling richt zich op de kwaliteit van leven en sterven met daarbij het verlichten of voorkomen van lijden. Het doel van palliatieve zorg is om een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven voor patiënt en diens naasten te realiseren. De meeste mensen met een ongeneeslijke ziekte willen thuis sterven in plaats van in een ziekenhuis. Dit vraagt een steeds grotere en intensievere inzet van de huisartsen, de thuiszorg, de consulenten palliatieve zorg en andere relevante disciplines in de thuissituatie, zoals geestelijk verzorgers en vrijwilligers. Dit vereist een goede samenwerking.

Afstemming in PaTz-groepen
Om een goede samenwerking te realiseren komen de zorgverleners bijeen in PaTz-groepen. Door het gezamenlijk bespreken van palliatieve patiënten tijdens PaTz-bijeenkomsten, kunnen zij patiënten in de thuissituatie optimaal interdisciplinaire netwerkzorg bieden. Deze PaTz-methodiek draagt bij aan het vroegtijdig identificeren van mensen met palliatieve zorgbehoeften door middel van Advance Care Planning (wensen van patiënt in kaart brengen) en pro-actieve zorgplanning (anticiperen op benodigde zorg). Het vergroot de deskundigheid van betrokkenen door een casus gezamenlijk te bespreken, onder begeleiding van een consulent palliatieve zorg, en de geboden zorg te evalueren.

Patz-Portal
Het NPZR&o (Netwerk Palliatieve Zorg Rotterdam & omstreken) heeft de PaTz Portal ontwikkeld. Het is een digitaal zorgregister dat de samenwerking binnen deze PaTz-groepen verder ondersteunt en stimuleert. Met behulp van deze tool bespreken de zorgprofessionals de palliatieve patiënten, zodat de zorg optimaal afgestemd wordt en de communicatielijnen zo kort mogelijk zijn. 

Verder is via de portal een aantal hulpmiddelen of formulieren beschikbaar zoals Overdracht huisartsenpost, Zorgpad Stervensfase, Continuïteitshuisbezoek en Gezamenlijk huisbezoek. Het register is ook een hulpmiddel om knelpunten, leerpunten en onderwijsbehoeften te signaleren en daarop beleid te (her) ontwikkelen.

Proefperiode
Sinds december 2015 maken de PaTz-groepen (18) in Rotterdam tijdens de bijeenkomsten gebruik van de PaTz-Portal. Sinds september 2016 testen 12 PaTz-groepen in het land de werking van de tool. Op basis van de ervaringen  van deze groepen worden mogelijke verbeterpunten verwerkt in een volgende versie.  Doel is de PaTz-Portal en de bijbehorende instrumenten vervolgens beschikbaar te maken voor PaTz-groepen in heel Nederland. 

De tool is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg, Ranshuijsen Van Loon en Stichting RijnmondNet. De pilot wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen het NPZR&o, Stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg, Stichting Fibula, IKNL, Stichting PaTz en het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het VUmc. 

Meer informatie
Voor meer informatie over de PaTz-portal kunt u contact opnemen met Maureen de Boer-Dennert, adviseur palliatieve zorg

Gerelateerd nieuws

Derde pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Oproep proactief gegevens delen in palliatieve fase Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat in september 2024 de derde pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot. lees verder

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van patiënten met kanker in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom patiënten met kanker: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder