Praktijkteam palliatieve zorg VWS operationeel

Het ministerie van VWS heeft een praktijkteam palliatieve zorg ingesteld. Zorgprofessionals kunnen vanaf 1 maart knelpunten en goede voorbeelden doorgeven aan dit praktijkteam en met vragen op het gebied van organisatie en financiering kunnen zij terecht bij de Helpdesk zorgaanbieders.

De installatie van een praktijkteam is één van de toezeggingen die op 28 januari 2016 zijn gedaan aan de Tweede Kamer tijdens het Algemeen overleg palliatieve zorg. Het is de bedoeling dat dit team knelpunten en goede voorbeelden gaat inventariseren binnen de palliatieve zorg. VWS roept professionals in de palliatieve zorg op om signalen en goede voorbeelden door te geven via meldpunt@juisteloket.nl.

Organisatie en financiering palliatieve zorg
Voor vragen over organisatie en financiering van de palliatieve zorg kunnen zorgprofessionals terecht bij de Helpdesk zorgaanbieders. Deze helpdesk heeft een apart onderdeel speciaal gericht op de palliatieve zorg met experts op dit gebied. De leden van de helpdesk zijn werkzaam bij VWS, Zorgverzekeraars Nederland (ZN), Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) en Fibula (de koepel van netwerken palliatieve zorg). Vragen en knelpunten worden behandeld in samenspraak met regionale vertegenwoordigers van de netwerken palliatieve zorg, verzekeraars en zorgkantoren. 

Vragen over patiënt in de palliatieve fase
Als verpleegkundige, huisarts, medisch specialist of specialist ouderengeneeskunde kunt u vragen hebben over een patiënt in de palliatieve fase. Denk aan vragen over symptoombestrijding, psychosociale problemen, ethische dilemma’s, inzet van hulpmiddelen, coördinatie van zorg of spirituele en zingevingsproblemen. Hiervoor kunt u terecht bij de IKNL-consultatieteams Palliatieve zorg. Consulenten uit deze teams nemen ook op verzoek ook deel aan multidiscipliniare overleggen (mdo’s) in de eerste lijn (PaTz) en in ziekenhuizen. 

Aanvullende informatie over het praktijkteam palliatieve zorg is beschikbaar op agora.nl.

Gerelateerd nieuws

Derde pilot proactief gegevens delen in de palliatieve fase

Oproep proactief gegevens delen in palliatieve fase Proactieve zorgplanning houdt in dat zorgprofessionals de persoonlijke wensen en grenzen van patiënten met hen en hun naasten bespreken, vastleggen en zo nodig herzien. De uitkomsten van die gesprekken zijn op verschillende momenten en in verschillende zorgomgevingen relevant. Echter, proactieve zorgplanning gebeurt niet bij één zorgverlener of –organisatie. Ook de gekozen technische oplossing voor het delen van gegevens over proactieve zorgplanning beperkt zich in de praktijk niet tot één softwaresysteem of zorgproces. Binnen het project ‘Proactief gegevens delen in de palliatieve fase’ gaat in september 2024 de derde pilot van start ten behoeve van het delen van gegevens tussen zorgorganisaties. Zorgorganisaties die hulp kunnen gebruiken bij het digitaliseren van gegevens over palliatieve zorg of bij het digitaal delen van deze gegevens tussen zorgorganisaties, kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan de pilot. lees verder

Cruciale behoefte aan meer ondersteuning voor naasten van patiënten met kanker in de laatste levensfase

Laurien, een witte vrouw met blond haar in een staartje, glimlacht de camera in. Linksonder staat de tekst 'Proefschrift over het welzijn van naasten van kankerpatiënten in laatste levensjaar'. In het recente proefschrift van dr. Laurien Ham, getiteld ‘What about us? Experiences of relatives during end-of-life cancer care and bereavement’, wordt aandacht besteed aan de vaak onderbelichte groep rondom patiënten met kanker: de naasten. Het onderzoek, uitgevoerd door Laurien Ham voor IKNL i.s.m. Tilburg University en gisteren (25 maart) gepresenteerd tijdens haar promotie, belicht de emotionele, sociale en existentiële uitdagingen waar naasten van patiënten met ongeneeslijke kanker mee geconfronteerd worden in het laatste levensjaar van hun dierbare. lees verder