Taskforce Oncologie zet in op specifieke thema’s bij CCN-vorming

De Taskforce Oncologie richt zich de komende periode op een aantal specifieke thema’s om de vorming van tumorspecifieke Comprehensive Cancer Networks (CCN’s) verder te stimuleren. CCN’s zijn samenwerkingsverbanden tussen zorgaanbieders in de eerste, tweede en derde lijn, gericht op het verlenen van hoogwaardige oncologische zorg in een regio. Deze netwerken zijn cruciaal met het oog op realisatie van toekomstbestendige oncologische zorg in Nederland. Ze waarborgen namelijk dat patiënten - ongeacht hun entreepunt in de zorg - optimale oncologische zorg ontvangen. 

Vanuit deze visie heeft de Taskforce Oncologie randvoorwaarden en criteria geformuleerd voor CCN’s. Tezamen met een beschrijving van een aantal bestaande oncologische netwerken in wording, vormen ze de basis voor het Koersboek oncologische netwerkvorming 2015- 2020 dat najaar 2015 is verschenen. De Taskforce Oncologie zet in het vervolg hierop onder meer in op verbetering van de transmurale informatievoorziening, reductie van variatie in uitkomsten, afstemming met landelijke partijen en invulling van toekomstperspectief en monitoring. Ook zal de taskforce optreden als sparring partner van het Citrien-programma. 

Tumorspecifieke CCN’s: toekomstperspectief en monitoring 
De taskforce informeert het oncologisch veld over de randvoorwaarden waaraan CCN’s zouden moeten voldoen. De basis hiervoor is beschreven in het Koersboek. Op onderdelen zal mogelijk uitwerking van randvoorwaarden en criteria plaatsvinden dan wel worden accenten gelegd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het belang van transmurale zorgpaden en de centrale rol van de multidisciplinaire overleggen binnen de netwerken. 

Tegelijk wordt er een monitor ontwikkeld, met het oog op inventarisatie van bestaande (tumorspecifieke) netwerken in relatie tot de mate waarin deze al voldoen aan een beperkt aantal CCN-criteria. Niet alleen wordt er een selectie gemaakt qua criteria die in kaart worden gebracht, hetzelfde geldt voor de te inventariseren tumorsoorten. Daarbij zal ook worden meegenomen tegen welke knelpunten zorgaanbieders aanlopen bij CCN-vorming. 

Verbetering transmurale informatievoorziening
Een belangrijke randvoorwaarde voor samenwerking binnen CCN’s, is transmurale informatievoorziening. Zo moet er binnen oncologische netwerken bij elke relevante zorgverlener op elk moment helderheid zijn over het behandelplan, status van de behandeling en hoofdbehandelaarschap. Dit vraagt een passende infrastructuur. De taskforce buigt zich over uitgangspunten en doelen waaraan de informatievoorziening binnen de oncologische netwerken moet voldoen en die moeten worden meegenomen bij de inrichting van de infrastructuur. 

Reductie van variatie in uitkomsten
De taskforce vindt het van belang dat er een systeem wordt ontwikkeld en geïmplementeerd voor continue kwaliteitsverbetering op netwerk-niveau. Het belang van transparantie over zorguitkomsten staat centraal. Hiermee wordt ook ingezet op het belang te rapporteren op CCN-niveau. Continue kwaliteitsverbetering moet structureel ingebed raken in de CCN’s. De taskforce zal hier in de loop van het jaar nader op inzoomen.

Afstemming met landelijke partijen
De Taskforce Oncologie neemt landelijke partijen mee in de CCN-koers en zet erop in eventuele knelpunten die naar voren komen uit de CCN-monitor te helpen oplossen. 

Verbinding met Citrien-programma ‘Naar oncologienetwerken’ 
Vanwege de sterke inhoudelijke raakvlakken tussen het Citrien-programma ‘Naar oncologienetwerken’ en de agenda van de Taskforce Oncologie zullen beide initiatieven zich aan elkaar verbinden en zal de taskforce als sparring partner optreden van de aan het Citrien-programma verbonden stuurgroep. 

Over Taskforce Oncologie
De taskforce bestaat uit de patiëntenbeweging Levenmetkanker, het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), de Stichting Oncologische Samenwerking (SONCOS) en de Federatie Medisch Specialisten (FMS). De taskforce richt zich op het stimuleren van de vorming van Comprehensive Cancer Networks. 

Meer informatie
Voor meer informatie over de Taskforce kunt u terecht bij het secretariaat van de Taskforce oncologie:

Gerelateerd nieuws

Overlevingsverschillen tussen jong-volwassenen en kinderen bij non-hodgkinlymfoom

Non-hodgkinlymfoon

Jongvolwassenen (AYA’s) met non-hodgkinlymfoom hebben slechtere overlevingskansen dan kinderen met dezelfde ziekte, blijkt uit Amerikaanse studies. Is in Nederland ook sprake van zo'n overlevingsverschil? Dat onderzochten Maya Schulpen (Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie) en collega’s van o.a. HOVON en IKNL op basis van cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Zij gaven specifieke aandacht aan de meest voorkomende subtypen: diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL), Burkittlymfoom (BL), T-lymfoblastair lymfoom (T-LBL) en anaplastisch grootcellig lymfoom (ALCL). Uit de studie blijkt dat in Nederland AYA’s met T-LBL en BL slechtere overlevingskansen hebben dan kinderen, maar dat er geen verschil is voor DLBCL.

lees verder

Start implementatieproject Vast Aanspreekpunt Oncologie in de eerstelijnszorg

verpleegkundige met patient

Patiënten met kanker vinden een vast aanspreekpunt in het ziekenhuis erg belangrijk, zo blijkt uit de uitvraag Doneer je Ervaring ‘Kankerzorg is meer dan de medische behandeling’ van de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiënten organisaties (NFK). Om zorg binnen en buiten het ziekenhuis nog beter op elkaar af te stemmen is per 1 mei 2023 het project Vast Aanspreekpunt (VAP) Oncologie in de eerstelijnszorg gestart.

lees verder