3e Nationale Kankeroverleverschap Symposium vrijdag 13 april in Utrecht

Steeds meer mensen overleven kanker als gevolg van verbeteringen in de oncologische zorg. Bijna tweederde van de patiënten met kanker in Nederland is vijf jaar na de diagnose nog in leven. Naar verwachting stijgt het aantal overlevenden rond 2022 met 35%. Deze toename is een fenomenaal succes. Maar het plaatst zorgverleners ook voor nieuwe uitdagingen, zoals het monitoren van mogelijke recidieven en omgaan met langetermijneffecten. Deze en andere onderwerpen staan vrijdag 13 april op het programma van het 3e Nationale Kankeroverleverschap Symposium in de Jaarbeurs Utrecht. De bijeenkomst is georganiseerd door Quadia en wordt ondersteund door IKNL en is primair bedoeld voor medische professionals.  

Dit symposium is een unieke gelegenheid voor medische professionals, patiëntenorganisaties en andere belanghebbenden om elkaar te treffen, van elkaar te leren en nieuwe samenwerking te zoeken. Op het programma staan diverse onderwerpen over leefstijl, zoals bewegen na diagnose kanker, de zin en onzin van specifieke voeding na kanker, perspectief van patiënten en de rol van de huisarts. 

Ook zijn er presentaties over de late effecten van ziekte en behandeling, nieuwe ontwikkelingen rondom fertiliteit, seksualiteit & intimiteit en aanpassingsstoornissen. De werkgroepen van de Task Force Cancer Survivorship  vertellen over hun werkzaamheden en zullen vragen stellen over welke verdere stappen gezet kunnen worden om de situatie van overlevenden te verbeteren. Aan het einde van de dag vindt er een plenaire discussie plaats.  
 


 

Doelgroepen Dit symposium is bedoeld voor internist-oncologen, kinderarts-oncologen, radiotherapeut-oncologen, (kinder-) hematologen, chirurgen, longartsen, cardiologen, gynaecologen, urologen, MDL-artsen, geriaters, huisartsen, revalidatieartsen, bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, gespecialiseerd verpleegkundigen, ziekenhuisapothekers en openbare apothekers, psychologen, maatschappelijk werkers en fysiotherapeuten, verzekeraars, beleidsmakers en patiëntenverenigingen. Dit symposium wordt ondersteund door IKNL.

Accreditatie

Er is accreditatie aangevraagd bij de ABAN, NVZA, V&VN, Verpleegkundig Specialisten, Fysiotherapeuten, Openbaar Apothekers en Ziekenhuisapothekers.

Locatie en aanmelden

Het 3e Nationale Kankeroverleverschap Symposium wordt op vrijdag 13 april gehouden in de Mission Congreszaal van de Jaarbeurs Utrecht. Vertegenwoordigers van patientenverenigingen zijn van harte welkom; deze bijeenkomst is niet bedoeld voor patiënten.

 

Gerelateerd nieuws

Overlevingsverschillen tussen jong-volwassenen en kinderen bij non-hodgkinlymfoom

Non-hodgkinlymfoon

Jongvolwassenen (AYA’s) met non-hodgkinlymfoom hebben slechtere overlevingskansen dan kinderen met dezelfde ziekte, blijkt uit Amerikaanse studies. Is in Nederland ook sprake van zo'n overlevingsverschil? Dat onderzochten Maya Schulpen (Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie) en collega’s van o.a. HOVON en IKNL op basis van cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Zij gaven specifieke aandacht aan de meest voorkomende subtypen: diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL), Burkittlymfoom (BL), T-lymfoblastair lymfoom (T-LBL) en anaplastisch grootcellig lymfoom (ALCL). Uit de studie blijkt dat in Nederland AYA’s met T-LBL en BL slechtere overlevingskansen hebben dan kinderen, maar dat er geen verschil is voor DLBCL.

lees verder

Start implementatieproject Vast Aanspreekpunt Oncologie in de eerstelijnszorg

verpleegkundige met patient

Patiënten met kanker vinden een vast aanspreekpunt in het ziekenhuis erg belangrijk, zo blijkt uit de uitvraag Doneer je Ervaring ‘Kankerzorg is meer dan de medische behandeling’ van de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiënten organisaties (NFK). Om zorg binnen en buiten het ziekenhuis nog beter op elkaar af te stemmen is per 1 mei 2023 het project Vast Aanspreekpunt (VAP) Oncologie in de eerstelijnszorg gestart.

lees verder