Oncoguide bevat nu ook informatie over klinische trials dikkedarmkanker

Oncoguide is een op IT-gebaseerd beslissingsondersteuningssysteem en combineert informatie uit kennisbronnen (zoals landelijke richtlijnen of studieprotocollen) met individuele patiënt- en ziektekenmerken. Dit gebeurt in de vorm van beslisbomen met gerichte aanbevelingen voor diagnostiek en behandeling. Sinds kort bevat Oncoguide ook verwijzingen naar relevante klinische trials van de Dutch Colorectal Cancer Group (DCCG). Door verwijzingen naar trials op te nemen in Oncoguide krijgen artsen sneller inzicht in welke studies voor welke specifieke patiënten beschikbaar zijn.

In samenwerking met darmkankerspecialisten heeft IKNL in 2017 de richtlijn dikkedarmkanker (incl. endeldarmkanker) 2014 vertaald naar beslisbomen. Deze beslisbomen zijn gedigitaliseerd en beschikbaar via Oncoguide. Dit is een eerste stap binnen Oncoguide om artsen te ondersteunen bij diagnostiek en behandeling van patiënten met dikkedarmkanker op basis van individuele patiënt- en ziektekenmerken.

Pilot met trialinformatie

Het toevoegen van trialinformatie voor dikkedarmkanker is vooralsnog een pilot. Oncoguide geeft op basis van de ingevoerde gegevens dan niet alleen de aanbeveling uit de richtlijn, maar ook – indien van toepassing – een suggestie voor lopende DCCG-trials.  

Over Oncoguide

Oncoguide is volop in ontwikkeling en wordt aan de hand van de wensen en behoeften van de gebruikers steeds verder verbeterd en uitgebreid. Suggesties en feedback vanuit zorgprofessionals zijn daarbij de basis. Het vertalen van richtlijnen naar digitaal interpreteerbare beslisbomen, is de eerste stap. Het toevoegen trials een volgende.

Er komen steeds meer data beschikbaar die relevant kunnen zijn voor de behandeling van patiënten met kanker. De overwegingen om tot een gezamenlijk besluit te komen worden echter steeds complexer. Oncoguide helpt om deze overwegingen overzichtelijk weer te geven en samen met de patiënt tot een weloverwogen, door richtlijnen ondersteund, besluit te komen.

Oncoguide is te kosteloos gebruiken via de app en de website www.oncoguide.nl. De app - voor tablets - is verkrijgbaar in de Apple App Store en Google Play.

Gerelateerd nieuws

Proefschrift: Trends en variatie in radiotherapie in Nederland

Nieuw IKNL-promotieonderzoek belicht het gebruik van radiotherapie bij kanker in Nederland Op 25 april promoveerde IKNL-onderzoeker Jelle Evers aan de Universiteit Twente op een onderzoek naar het gebruik van radiotherapie bij kanker in Nederland. Het onderzoek, uitgevoerd op basis van data uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en in samenwerking met  de Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (NVRO), biedt een diepgaand inzicht in het gebruik van primaire radiotherapie bij kanker. lees verder

Geen praktijkvariatie meer bij CRS-HIPEC-behandeling darmkanker

Er lijkt geen praktijkvariatie te zijn bij CRS-HIPEC Darmkankerpatiënten met beperkte uitzaaiingen in het buikvlies kunnen sinds twee decennia behandeld worden met chirurgie, gecombineerd met HIPEC (CRS-HIPEC). Waar enkele jaren geleden nog sprake was van praktijkvariatie, lijkt deze sinds 2016 verdwenen. Dat blijkt uit een studie van Roos van der Ven (IKNL) en collega’s, gepubliceerd in Annals of Surgical Oncology. lees verder