Regionale afspraken voor patiënten met endometriumcarcinoom regio Nijmegen

De ziekenhuizen in de regio Nijmegen hebben multidisciplinaire kennis en expertise gebundeld en de nieuwste wetenschappelijke inzichten toegepast in een regionaal zorgpad endometriumcarcinoom. Door optimale samenwerking willen zij de zorg voor patiënten met endometriumcarcinoom verder verbeteren. Het doel is dat elke patiënte daadwerkelijk de béste zorg op de béste plek krijgt. Daarbij levert elk ziekenhuis dezelfde zorg volgens de beste standaard. 

Endometriumcarcinoom

Endometriumcarcinoom is de meest voorkomende gynaecologische maligniteit met een stijgende incidentie door de toegenomen levensverwachting en obesitas. Jaarlijks worden in Nederland zo’n 2.000 vrouwen gediagnosticeerd met endometriumcarcinoom. Hoewel endometriumcarcinoom bij de meeste patiënten in een vroeg stadium wordt ontdekt en een goede prognose heeft, sterven jaarlijks zo’n 500 vrouwen in Nederland aan de gevolgen van deze ziekte. 

Zorgproces inzichtelijk

Het regionale zorgpad maakt het proces van de zorg aan patiënten met endometriumcarcinoom inzichtelijk. Denk hierbij aan regionale afspraken over de diagnostiek en de behandeling. De afspraken zijn gebaseerd op de richtlijnen en normen en zijn aangevuld met de laatste wetenschappelijke inzichten. 

Preoperatieve selectie verbeterd

Naar schatting treedt de helft van de mortaliteit op bij vrouwen die vooraf als laag-risico worden ingeschat, daarmee is er een toenemende behoefte aan verbetering van de preoperatieve selectie. Op basis van beschikbare literatuur en evaluatie van het zorgpad vanuit het Gynaecologisch Oncologisch Centrum Zuid (GOCZ), waarbij Ca-125 wordt meegenomen in de work-up van het endometriumcarcinoom, blijkt dat patiënten met een verhoogd Ca-125 een significant verhoogd risico hebben op uitgebreidere ziekte, zowel in de laag-risico als hoog-risico groep. Ca-125 is daarom opgenomen in het zorgpad. 

Door implementatie van het regionale zorgpad hoopt de Werkgroep Gynaecologische tumoren Nijmegen weer een stap te kunnen maken in verbetering van de preoperatieve selectie bij patiënten met endometriumcarcinoom. Eveneens zijn afspraken gemaakt over de beste plek van diagnostiek en behandelingen in de regio Nijmegen. De afspraken worden in elk ziekenhuis in de regio gebruikt in de dagelijkse praktijk van zorg en onderzoek.

Regionaal zorgpad

Bekijk het stroomschema regionaal zorgpad Endometriumcarcinoom(pdf) van de Werkgroep Gynaecologische tumoren regio Nijmegen.

Inzet van alle ziekenhuizen 

De volgende ziekenhuizen zijn in deze samenwerking vertegenwoordigd: Rijnstate ziekenhuis, Maasziekenhuis, Radiotherapiegroep, Canisius-Wilhemina ziekenhuis, Slingeland, streekziekenhuis Koningin Beatrix, Radboudumc, Gelders Valei en Ziekenhuis Bernhoven. Zij zijn in de uitvoering ondersteund en begeleid door IKNL. 

categorie: Baarmoederkanker
Gerelateerd

Helft vrouwen met gynaecologische kanker is klinisch significant vermoeid

Helft vrouwen met gynaecologische kanker is klinisch significant vermoeid

Bijna de helft van de vrouwen met een gynaecologische vorm van kanker heeft na chirurgie te maken met klinisch significante vermoeidheid. Spontane afname van deze symptomen komt zelden voor, constateren Hanneke Poort (Dana-Farber Cancer Institute, Boston) en collega’s. Om de kwaliteit van leven van deze vrouwen te verbeteren, is onderzoek nodig naar schaalbare en effectieve interventies.

lees verder

Vijf gynaecologisch oncologische richtlijnen in de commentaarfase

Gynaecologische oncologie telt momenteel 15 gynaecologische oncologische richtlijnen, allen eigendom van de NVOG. In 2018 en 2019 heeft de NVOG SKMS-financiering ontvangen om negen gynaecologische oncologische richtlijnen te reviseren. Inmiddels zijn we met vijf richtlijnen zover dat de modules deze maand voor commentaar worden aangeboden aan de betrokken wetenschappelijke verenigingen.

lees verder