Taskforce Cancer Survivorship op Kankeroverleverschap Symposium

Vrijdag 13 april vond in Utrecht het 3e Nationale Kankeroverleverschap Symposium plaats. Circa tweehonderd deelnemers, onder wie patiënten, zorgprofessionals, onderzoekers en beleidsmakers, kregen op aansprekende wijze een terugkoppeling over initiatieven over de rol van de huisarts in de eerstelijn, en over de invloed van leefstijl en late effecten na de behandeling van kanker. Deze thema’s worden voor een groot deel opgepakt door de Taskforce Cancer Survivorship.  

Na afloop van de lezingen en een reflectie vanuit De Taskforce vond een discussie plaats met het reflectiepanel dat bestond uit vertegenwoordigers van patiëntverenigingen, onderzoekers en professionals.. Deze discussie leidde onder andere tot de volgende aanbevelingen voor de Taskforce Cancer Survivorship:

  • Thema organisatie: de eerstelijn kan een meer prominente rol innemen in de zorg voor patiënten met kanker. Een inspirerend voorbeeld uit Nijkerkerveen, waar de oncologieverpleegkundige vanuit de huisartsenpraktijk mensen met of na kanker een lastmeter toestuurt en uitnodigt voor een gesprek en waar nodig verwijst naar een zorgverlener uit het eerstelijnsnetwerk, geeft aanknopingspunten hoe dit verder aan te pakken. Naast de huisarts kunnen mogelijk ook verpleegkundigen in de thuiszorg een meer prominente rol gaan vervullen bij de zorg voor patiënten die leven met en na behandeling van kanker. Belangrijke taak voor de Taskforce is om dergelijke initiatieven vanuit de eerstelijn te verweven met de oncologische zorg in de tweedelijn en deze zorg tevens meer persoonsgericht te organiseren.
        

  • Thema psychosociale en fysieke effecten: leefstijlinterventies gericht op beweging en voeding bewijzen meer en meer hun effectiviteit. Niet alleen ten aanzien van het onderhouden, dan wel verbeteren van de conditie (kwaliteit van leven), maar ook met betrekking tot het volgens schema kunnen volgen van bijvoorbeeld een chemotherapiebehandeling (en hierdoor verbeteren van prognose). Onderzoekers roepen de Taskforce op de implementatie van dergelijke interventies te ondersteunen.

  • Thema late effecten: patiënten kunnen ook langere tijd na de behandeling nog (late)effecten ondervinden van een behandeling. Dit kan implicaties opleveren, bijvoorbeeld bij werkhervatting of vinden van een nieuwe baan. Maar ook problemen rondom fertiliteit, seksualiteit en intimiteit en aanpassingsstoornis komen frequent voor en verdienen tijdig en voldoende aandacht in de oncologische zorgpraktijk. De Taskforce Cancer Survivorship inventariseert en prioriteert vraagstukken rondom late effecten van (oncologische) behandelingen ten behoeve van innovaties en verbetertrajecten voor beleidsmakers, onderzoekers en zorgprofessionals.

De lezingen van het symposium zijn te bekijken op MEDtalks: 3e Nationale Kankeroverleverschap Symposium (inloggen noodzakelijk).

Meer informatie over de Taskforce Cancer Survivorship is verkrijgbaar bij dr. Miranda Velthuis, adviseur. De Taskforce Cancer Survivorship is na het 1e Nationale Kankeroverleverschap Symposium opgericht door zorgprofessionals, onderzoekers, patiënten en beleidsmakers die (nu nog vaak op persoonlijke titel) zich inzetten om de zorg voor mensen na de behandeling van kanker duurzaam te regelen in het Nederlandse zorglandschap.

Gerelateerd nieuws

Overlevingsverschillen tussen jong-volwassenen en kinderen bij non-hodgkinlymfoom

Non-hodgkinlymfoon

Jongvolwassenen (AYA’s) met non-hodgkinlymfoom hebben slechtere overlevingskansen dan kinderen met dezelfde ziekte, blijkt uit Amerikaanse studies. Is in Nederland ook sprake van zo'n overlevingsverschil? Dat onderzochten Maya Schulpen (Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie) en collega’s van o.a. HOVON en IKNL op basis van cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Zij gaven specifieke aandacht aan de meest voorkomende subtypen: diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL), Burkittlymfoom (BL), T-lymfoblastair lymfoom (T-LBL) en anaplastisch grootcellig lymfoom (ALCL). Uit de studie blijkt dat in Nederland AYA’s met T-LBL en BL slechtere overlevingskansen hebben dan kinderen, maar dat er geen verschil is voor DLBCL.

lees verder

Start implementatieproject Vast Aanspreekpunt Oncologie in de eerstelijnszorg

verpleegkundige met patient

Patiënten met kanker vinden een vast aanspreekpunt in het ziekenhuis erg belangrijk, zo blijkt uit de uitvraag Doneer je Ervaring ‘Kankerzorg is meer dan de medische behandeling’ van de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiënten organisaties (NFK). Om zorg binnen en buiten het ziekenhuis nog beter op elkaar af te stemmen is per 1 mei 2023 het project Vast Aanspreekpunt (VAP) Oncologie in de eerstelijnszorg gestart.

lees verder