Landelijke standaard verslaglegging radiologie

Nieuwe NABON standaard maakt radiologieverslaglegging efficiënter

De werkgroep Standaardisering Verslaglegging van het NABON (Nationaal Borstkanker Overleg Nederland), NVvR (Nederlandse Vereniging voor Radiologie) en IKNL hebben een landelijke standaard ontwikkeld voor de gestructureerde radiologieverslaglegging van patiënten met borstkanker.  
 

Door gestandaardiseerde en gestructureerde radiologieverslaglegging kunnen de gegevens uit het verslag worden hergebruikt, bijvoorbeeld voor automatische uitwisseling (zonder overtypen) tussen zorgverleners en zorginstellingen.  

Ingebouwd in elektronisch dossier 

Daarnaast kunnen de gestructureerde gegevens worden gebruikt voor de aanlevering van gegevens voor kwaliteitsdoeleinden, zoals aan het bevolkingsonderzoek, NKR of NBCA. De standaard is in juli gepubliceerd op de NABON website. De standaard is inmiddels ingebouwd in het elektronisch dossier. Het is geïmplementeerd in Chipsoft HiX standaard content versie 6.2 en een proof-of-concept is uitgevoerd met Sectra. NABON berichtte in juli over deze gewenste vervolgstappen. 

Efficiëntie 

De werkgroep houdt zich op dit moment bezig aan een nieuw ontwerp van de pathologie order, waarbij de gegevens uit het gestructureerde radiologieverslag automatisch worden ingevuld in de pathologie order. Dat voorkomt een dubbele invoer voor de radioloog.  
 

Gerelateerd nieuws

Kwaliteit borstkankerzorg kan verder verbeteren door samenwerking en onderzoek

Samenwerken aan kwaliteit

Tijdens het lustrumsymposium van het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) op 7 maart 2024 werden cijfers gedeeld over de borstkankerzorg in Nederland. Daarbij werden de cijfers van het AMZ vergeleken met het Nederlands gemiddelde op basis van data uit de Nederlandse Kankerregistratie. De kwaliteit van borstkankerzorg in Nederland is goed. Vanuit het NABON, de NBCA en het IKNL wordt continu gewerkt aan het nog verder verbeteren van deze kwaliteit.

lees verder

Twee toekenningen in KWF themacall 'Smart Measurements Technologies'

Twee projecten kwaliteit van leven borstkanker KWF honoreert binnen de themacall 'Smart Measurements Technologies' twee projecten waar IKNL-onderzoekers nauw bij betrokken zijn. Beide projecten zetten in op het vroegtijdig monitoren van bijwerkingen van chemotherapie voor borstkankerpatiënten. lees verder