Man in bed met slangetje in neus, vrouw ernaast

Uitkomsten knelpunteninventarisatie Ascites, Hypercalciëmie en Koorts in de palliatieve fase

De richtlijnen Ascites, Hypercalciëmie en Koorts in de palliatieve fase worden momenteel herzien. IKNL is daarbij als procesbegeleider betrokken. Om de richtlijnen zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk hebben we aan zorgprofessionals, patiënten en naasten gevraagd om knelpunten in de zorg rond deze onderwerpen door te geven. Onlangs werden de resultaten bekend van deze knelpuntenenquêtes. 

Wat bedoelen we met ascites, hypercalciëmie en koorts?

  • Ascites betekent vocht in de buikholte. In de palliatieve fase komt dit meestal door leverziektes of kanker. Bij kanker komt ascites het vaakst komt dit voor bij eierstokkanker. 
  • Hypercalciëmie (te veel calcium in het bloed) komt meestal doordat botweefsel wordt afgebroken. Dit komt vooral voor bij de ziekte van Kahler (multipel myeloom) en uitzaaiingen in de botten, bijvoorbeeld bij longkanker of borstkanker. 
  • Koorts in de palliatieve fase kan verschillende oorzaken hebben. Eén daarvan is koorts door kanker (tumorkoorts). Een andere belangrijke oorzaak zijn infecties.

Herziening huidige richtlijnen 

De richtlijnen Ascites en Hypercalciëmie in de palliatieve fase kwamen uit in 2010 en de richtlijn Koorts in de palliatieve fase kwam uit in 2008. Inmiddels hebben we weer meer kennis over deze onderwerpen. Daarom worden deze richtlijnen herzien onder voorzitterschap van dr. A. de Graeff, internist-oncoloog en hospice-arts. De drie richtlijnen worden gelijktijdig herzien. In de werkgroep en klankbordgroep hebben onder andere artsen, verpleegkundigen en patiëntvertegenwoordigers zitting. De procesbegeleiding wordt verzorgd door IKNL. De richtlijnen wordt evidence-based herzien. 

Belangrijkste knelpunten

Om de focus van de richtlijn zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de knelpunten uit de praktijk, hebben we knelpunten geïnventariseerd bij zorgverleners, patiënten en naasten. Daarbij kwamen de volgende resultaten naar boven:

  • Bij ascites gingen de knelpunten onder meer over diagnostiek, voorlichting, permanente drainage, zinvolheid van bepaalde medicatie en over ascitespunctie thuis.
  • Bij hypercalciëmie werden onder andere knelpunten ervaren rond diagnostiek, psychiatrische uitingen, medicatie en behandeling thuis.
  • Bij koorts werden als knelpunten onder andere genoemd het vaststellen van de oorzaak, rol van bijwerkingen, niet-medicamenteuze opties en voorlichting.

De uitkomsten van deze knelpunteninventarisaties zijn nu samengevat in factsheets:
-    Knelpunteninventarisatie Ascites in de palliatieve fase
-    Knelpunteninventarisatie Hypercalciëmie in de palliatieve fase
-    Knelpunteninventarisatie Koorts in de palliatieve fase

Vervolg

Op dit moment zijn de richtlijnwerkgroepen bezig om de knelpunten te beantwoorden op basis van systematisch literatuuronderzoek en hun ervaringen in de praktijk. De verwachting is dat de richtlijnen in 2024 gereed zijn, waarna deze op Pallialine worden gepubliceerd.
 

Gerelateerd nieuws

Herziene richtlijn Zorg in de stervensfase gepubliceerd

Zieke vrouw in bed onscherp

De herziene richtlijn Zorg in de stervensfase is gepubliceerd. De richtlijn is bedoeld voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor volwassen patiënten in de stervensfase. De richtlijn is tot stand gekomen met input van zorgprofessionals en patiënten en naasten. Hierdoor sluit deze aan op knelpunten in de praktijk. De richtlijn is verder gebaseerd op de meest recente inzichten uit wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeld volgens de wetenschappelijk methodologie. IKNL is als procesbegeleider betrokken bij de richtlijnen palliatieve zorg, zo ook bij deze richtlijn. 

lees verder

Herziene handreiking Complementaire zorg voor kinderen in de palliatieve fase

Kind in bed met koptelefoon

De richtlijn Complementaire zorg stamt uit 2010 en is een consensus-based richtlijn. Eind 2020 heeft een verkenning plaatsgevonden naar de wens en de vorm van een herziening. De Agendacommissie richtlijnen palliatieve zorg heeft daarop besloten om een handreiking Complementaire zorg voor volwassenen en voor kinderen in de palliatieve fase te maken.  In juni 2023 is de herziene handreiking Complementaire zorg voor volwassenen in de palliatieve fase uitgebracht. Inmiddels is ook het deel voor kinderen herzien en gepubliceerd. IKNL is als procesbegeleider betrokken bij de richtlijnen palliatieve zorg, zo ook bij deze handreiking. Deze is primair bedoeld voor verpleegkundigen, zorgvrijwilligers en ouders of verzorgers.

lees verder