krachttraining oudere man

Krachttraining bij hormoontherapie voor prostaatkanker effectief op spiercelniveau

Uit een recent gepubliceerde studie blijkt dat krachttraining zeer effectief is in het tegengaan van de negatieve effecten van hormoontherapie bij patiënten met prostaatkanker. De onderzoekers zijn dan ook van mening dat krachttraining standaard aan deze populatie zou moeten worden aangeboden.

Tegengaan negatief effect androgeendeprivatietherapie 

Over de negatieve effecten van androgeendeprivatietherapie (ADT) voor prostaatkanker op bijvoorbeeld lichaamssamenstelling en spierkracht, wordt steeds meer bekend. Eerder toonden de onderzoekers al aan dat de inzet van krachttraining veel van de negatieve effecten van ADT kan tegengaan. Over of een ADT-behandeling ook een negatief effect heeft op spiercelniveau, is nog weinig duidelijk.

Krachttraining versus standaard zorg

Om de negatieve effecten van ADT op spiercelniveau in kaart te brengen en om te zien of krachttraining ook dáár effectief is, werd aan alle prostaatkankerpatiënten van bovengenoemd onderzoek gevaagd of zij een spierbiopt wilden ondergaan.

Eenentwintig patiënten gaven toestemming om op baseline en na 20 weken een spierbiopt uit het bovenbeen te laten afnemen. Vervolgens beoefenden tien patiënten, twintig weken lang krachttraining. Elf patiënten kregen enkel de standaard zorg. Alle patiënten waren recent gestart met ADT. 

De spierbiopten werden geanalyseerd door middel van kleuring en microscopische analyse. Zo kon de grootte van de spiervezels en ook het aantal capillairen (netwerk van bloedvaatjes; belangrijk voor de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de spiervezels) worden bepaald.       

Significante verbetering na krachttraining

Prostaatkankerpatiënten in de standaardzorggroep lieten een significante afname van spiervezelgrootte en capillarisatie zien na twintig weken ADT. Bij patiënten die tijdens hun ADT-behandeling krachttraining beoefenden, werd na twintig weken juist een significante toename in spiervezelgrootte en capillarisatie vastgesteld.

Dit onderzoek laat het belang van krachttraining zien voor deze patiëntenpopulatie. Het advies is om krachttraining onderdeel te maken van de standaardzorg voor prostaatkankerpatiënten die worden behandeld met ADT. 

Bron

Maarten Overkamp, Lisanne H.P. Houben, Thorben Aussieker, Janneau M X van Kranenburg, Philippe J M Pinckaers, Ulla R Mikkelsen, Milou Beelen, Sandra Beijer, Luc J C van Loon, Tim Snijders. Resistance exercise counteracts the impact of androgen deprivation therapy on muscle characteristics in cancer patients

Meer informatie over deze publicatie is verkrijgbaar via bibliotheek@iknl.nl.

Medewerkers

Sandra Beijer

Sandra Beijer

senior onderzoeker

lees verder
Gerelateerd nieuws

Krachttraining en eiwitsuppletie tijdens androgeendeprivatietherapie bij prostaatkanker

krachttraining oudere man op fitnesstoestel

Krachttraining verhoogt de spiermassa en spierkracht bij prostaatkankerpatiënten die androgeendeprivatietherapie ondergaan en gaat de nadelige effecten van deze behandeling tegen. Eiwitsuppletie biedt hierbij geen extra voordelen. Dit blijkt uit recent onderzoek van Lisanne Houben en Maarten Overkamp, promovendi onder begeleiding van Dr. Sandra Beijer (IKNL), Dr. Milou Beelen (Universiteit Maastricht) en Prof. Dr. Luc van Loon (Universiteit Maastricht).

lees verder

RECOVER-studie onderzoekt behandelingen prostaatkanker

links een operatiekamer met arts die robotchirurgie toepast en rechts een operatiekamer met arts die radiotherapie toepast bij prostaatkanker

Afgelopen juni ging officieel de RECOVER-studie van start. In deze studie worden twee veelgebruikte behandelingen voor patiënten met vergevorderde prostaatkanker zonder uitzaaiingen met elkaar vergeleken; de (robot geassisteerde) operatie en uitwendige bestraling, vaak gecombineerd met hormoontherapie.

lees verder