icoon_onderzoek

kwaliteit van leven

Sinds 2004 is bij meer dan 15.000 (ex-)kankerpatiënten onderzoek gedaan naar de (late) gevolgen van kanker en de behandeling op kwaliteit van leven, ervaren symptomen, zorggebruik en maatschappelijke implicaties (onder meer terugkeer naar werk, verkrijgen van verzekeringen en hypotheken).

Tilburg University - CoRPSSamenwerking
Voor dit type onderzoek werken onderzoekers van IKNL samen met het Center of Research on Psychology in Somatic diseases (CoRPS) van de Universiteit van Tilburg (UvT) en medisch specialisten in een groot aantal ziekenhuizen in Nederland, waaronder artsen en onderzoekers van vrijwel alle academische ziekenhuizen in Nederland.

Met behulp van een subsidie van NWO heeft IKNL in 2009 PROFILES (Patient Reported Outcomes Following Initial treatement and Long term Evaluation of Survivorship) kunnen opzetten. PROFILES is een applicatie waarmee online én door middel van papieren vragenlijsten onderzoek gedaan wordt naar de kwaliteit van leven van grote groepen kankeroverlevenden in heel Nederland. 

Studies naar de kwaliteit van leven worden altijd in nauwe samenwerking met artsen in de regio opgezet. Bevindingen worden gepubliceerd in (inter)nationale tijdschriften, maar ook besproken met medisch specialisten in het land. Op deze manier dragen de uitkomsten van de studies bij aan een betere kwaliteit van zorg voor kankerpatiënten.

Subsidies
De kwaliteit van leven onderzoeken worden gesubsidieerd door de volgende organisaties:

 
KWF Kankerbestrijding ZonMw
NWO EORTC - QoL

Jonker Driessen Stichting

nieuwsbrieven
U kunt zich abonneren op de nieuwsbrieven van IKNL via onderstaande knop.

informatie
Vragen? Neem contact op met IKNL
t 088 234 60 00

volg ons: