Incidentie blaaskanker

In 2018 kregen bijna 6.800 mensen voor het eerst de diagnose blaaskanker, dit zijn zowel invasieve als niet-invasieve tumoren. Blaaskanker komt ongeveer 3 keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Blaaskanker staat bij zowel mannen als bij vrouwen in de top 10 van meest voorkomende vormen van kanker indien ook de niet-invasieve tumoren worden meegeteld. Bij mannen is het de zesde en bij vrouwen de zevende meest voorkomende kankersoort.

Klik voor vergrotingHet aantal nieuwe patiƫnten met blaaskanker is de afgelopen jaren gestegen. Dit komt onder andere doordat er meer mensen wonen in Nederland en mensen gemiddeld ouder worden. De gestandaardiseerde incidentie (European Standardized Rate (ESR)) is een weergave van het aantal diagnoses per 100.000 mensen waarbij de leeftijdsverdeling over verschillende jaren gelijk is getrokken. Bij mannen is deze gestandaardiseerde incidentie redelijk stabiel over de laatste jaren, terwijl deze bij vrouwen blijft toenemen.

Roken is een risicofactor voor blaaskanker. De toename van blaaskanker bij vrouwen volgt de toename van het aantal vrouwen dat rookte vanaf de jaren ‘80. Vrouwen begonnen later te roken dan mannen en onder mannen is er ook eerder een afname in het aantal rokers gekomen.